Japon Skydrive, 2025 Osaka Expo'da Evtol Sistemli Uçan Taksi Ile Yolcu Tasiyacak

Japon SkyDrive, 2025'te Osaka'da düzenlenecek Dünya Expo Fuarinda "elektrikli dikey kalkis ve inis" (eVTOL) sistemine sahip uçan araciyla taksi hizmeti sunacak.

Japonya Dis Muhabirler Kulübünde (FCCJ) konusan SkyDrive Üst Yöneticisi (CEO) Fukuzawa Tomohiro, "yüzyilda bir gelen mobilite devrimini yürütmek" istediklerini bildirdi.

Fukuzawa, "Otomobil ve uçaklar yüzyil önce insanlara, '(bu araçlarla) istedikleri yere gidebilecekleri' seklinde tanitildi. Takip eden yüzyil boyunca ise devrim degil sadece gelisimler meydana geldi." dedi.

Uçan araçlari, helikopterlerden "daha sessiz ve kullanilmasi daha kolay" olarak niteleyen Fukuzawa, proje kapsaminda Osaka eyaleti ve Osaka ilçesiyle imzaladiklari anlasmaya degindi.

Anlasmanin, uçan araçlarin varliklarinin sosyal anlamda kabulüne yönelik "umut olusturacagini" kaydeden Fukuzawa, "Osaka'nin güçlü liderligi projemize dogru bize 'itici güç' oluyor" dedi.

Fukuzawa, dünyada "elektrikli dikey kalkis ve inis" (eVTOL) sistemine sahip uçan araçlari gelistirmeye çalisan firmalardan sadece 10'unun insanli test uçuslarini gerçeklestirdigini kaydetti.

- Agustos 2020'de test edildi

SkyDrive, dört tarafindaki ikiser pervanesine elektrikli motoruyla güç veren ve test edilen SkyDrive SD-03 modelini, dünyanin en küçük eVTOL araci olarak gelistirmeyi hedefliyor.

Tokyo merkezli firmanin, Toyota Motor ve Mitsubishi Heavy Industries sirketlerinde mühendisler dahil yaklasik 100 çalisani bulunuyor.

Kyodo ajansi, Japonya'da kamuoyu önünde, içinde insan bulunan ilk uçan araç test uçusunu, SkyDrive firmasinin Agustos 2020'de gerçeklestirdigini aktardi.

SkyDrive bu ay içinde, Dünya 2025 Expo Fuarinda uçak araçlarin hizmet verebilmesi için Osaka eyaletiyle ortaklik anlasmasi imzalamisti.

Projeye iliskin konusan Osaka Valisi Yosimura Hirofumi, 2024'te Osaka körfezinde uçan araçlarin yolcu tasimasini istedigini belirtmisti.

Hirofumi örnek rota olarak, "Universal Studios Japan" yerleskesi ile fuarin düzenlenecegi yapay ada Yumesima arasindaki 5 kilometrelik mesafeyi göstermisti.

13 Nisan-13 Ekim 2025'te düzenlenmesi beklenen Osaka Expo 2025'e 150 ülke 25 uluslararasi örgütün katilmasi hedefleniyor.

Kaynak: AA