Hükümet Raporuna Göre Japonya'da Is Piyasalarinin Kovid-19'A Karsi Ihtiyaci 'Dirençli Ekonomi'

Japonya'nin, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayilmasinin durdurulmasi ve es zamanli olarak isletme faaliyetlerin sürdürülmesi için "dirençli bir ekonomiye" ihtiyaci oldugu bildirildi.

Hükümetin "2021 mali yili ekonomi ve finans beyaz bülteni" basligiyla yayimladigi yillik raporda, Kovid-19'la mücadele, is piyasalarinin sikintilari ve sosyo-ekonomik faaliyetlerin gidisatina dikkati çekildi.

Kovid-19 salgininin halen kontrol altina alinamadigi kaydedilen raporda, reform önlemleri ile ekonominin canlandirilmasina odaklanilamadigi vurgulandi.

Raporda, tedarik zinciri aksamalari gibi "aciliyet gerektiren durumlara esneklikle müdahale edebilecek bir ekonominin" insa edilmesi gerektigi kaydedildi.

Yerel ekonomiyi "toparlanma asamasinda ancak adimlari ilimli" olarak nitelendiren rapor, "baskilayici" seklinde tanimladigi 3 sahada tavsiyelerini sundu.

Buna göre, Kovid-19'un ekonomik canlanmayla dengelenmesi, tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi ve is gücü piyasalarindaki likiditenin tesvik edilmesi önerildi.

Iç tüketimin canlandirilmasi ve kurumsal faaliyetlerin desteklenmesi için "asi pasaportu" diye bilinen resmi sertifikalarin kullanilmasinin önemi vurgulandi.

Üretim oranlari düsen yari iletken çip ve otomobil parçalari gibi temel ürünlerinin tedarik açiklarina karsi yeni yöntemlerin gelistirilmesi gerektigi kaydedildi.

Öte yandan raporda, Dijitallesme Ajansi kurulmasi ve hükümetin "2050'ye kadar net 0 karbon" hedefi, "reformlara yönelik büyük adimlar" olarak tanimlandi.

Salgin nedeniyle düsen Japonya'nin gayrisafi yurt içi hasilasinin (GDP) bu yil sonuna kadar salgin öncesi seviyeyi yeniden yakalamasinin beklendigini kaydedildi.

Kaynak: AA