Kirgizistan'da 6. Dünya Halk Destanlari Festivali Yapildi

Kirgizistan'in baskenti Biskek'te dünya halklarinin destan miraslarini muhafazayi amaçlayan 6. Dünya Halk Destanlari Festivali gerçeklestirildi.

Kirgizistan'in bagimsizliginin 30'uncu yil dönümüne ve Kirgiz halkinin taninmis sairi ve manasçisi Togolok Moldo'ya ithaf edilen festival, Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikasi Bakanligi ile Manas ve Cengiz Aytmatov Milli Akademisi ve Art Araba Dernegi is birliginde yapildi.

3 gün süren festival için, Devlet Konser Binasi önünde kaymakamliklar ve dernekler tarafindan geleneksel çadirlar kurularak süslendi, milli kiyafetler, geleneksel ev esyalari, milli ve yabanci mutfaklar tanitildi ve ikramlar yapildi.

Destanlari olan ülkelerin temsilcilerinin katildigi festival kapsaminda, yuvarlak masa toplantisi yapildi.

Festival kapsaminda yapilan sempozyumlarda, destanlarin önemi anlatildi.

Festivalin kapanis töreninde, Kirgizistan'in kültür hazinesi Manas Destani'nin bütününü ezbere bilen 16 manasçi sahne aldi.

Törende, Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikasi Bakani Kayrat Imanaliyev, manasçilarin bir çati altinda toplanacagi Manas Tiyatrosu'nun kurulmasina iliskin Bakanlar Kurulu kararinin çiktigini müjdeledi.

Bu arada, "En iyi çadir", "en iyi Semeteyci" ve "göçebe kiyafetleri" yarismalarinda dereceye girenlere ve katilimcilara para ödülleri dagitildi.

Festival, sair Togolok Moldo'nun hayatini konu alan tiyatro oyununu canlandirmasiyla sona erdi.

Kaynak: AA