Ingiltere'de Tedarik Sorunu Bazi Marketlerde Raflarin Bos Kalmasina Neden Oldu

Ingiltere'de tir ve kamyon soförü eksikliginden kaynaklanan tedarik sorunlari bazi süpermarketlerde raflarin bos kalmasina yol açti.

Ingiltere'nin Avrupa Birliginden (AB) ayrilmasiyla AB vatandasi nakliye araci sürücülerinin sayisinin azalmasi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ülkede gida sektörü gibi birçok tedarik zincirinde sorunlarin olusmasina neden oldu.

Baskent Londra'daki çesitli marketlerde özellikle sebze ve meyve ürünleri ile hazir sularin satisa sunuldugu raflarin bos oldugu görüldü.

Ingiltere'nin en büyük süpermarket zincirlerinden Tesco, soför sikintisinin devam etmesi durumunda, Noel öncesinde müsterilerin panik halinde marketlere yönelebilecegi konusunda hükümeti uyardi.

Öte yandan, enerji sirketi BP ve Tesco Alliance'in, ülkede "çok az sayida" petrol istasyonunun kapatilacagini duyurmasinin ardindan benzin istasyonlari önünde de uzun kuyruklar olustu.

BP ve Tesco Alliance'in, ülkede yeterli sayida nakliye araci sürücüsü olmamasi nedeniyle az sayida petrol istasyonunun geçici olarak kapatilacagini duyurmasi araç sahipleri arasinda endiseye neden oldu.

Istasyon sayilarinin azalmasiyla benzin sikintisi yasayacagini düsünen araç sahipleri baskentteki benzin istasyonlarinin önünde uzun kuyruklar olusturdu.

- Nakliye araci sürücüsü eksikligi yasaniyor

Ülkede mevcut nakliye araci sürücüsü sayisinin ihtiyaç duyulan rakamin 100 bin altinda bulundugu ifade ediliyor.

Nakliye sektörünü temsil eden Road Haulage Association (RHA) adli kurulusun raporuna göre, nakliye araci sürücülerinin sayisindaki azalisin baslica sebepleri "sürücülerin emekli olmasi", "Ingiltere'nin AB'den ayrilmasi", "IR35 olarak bilinen maas bordolarindaki bazi degisiklikler", "sürücülerin baska sektörleri seçmesi", "düsük ücretler ve salgin" olarak siralaniyor.

Öte yandan, Ingiltere Petrol ve Dogal Gazi verilerine göre, Ingiltere'de toptan dogal gaz fiyatlari ocak ayindan bu yana yüzde 250, agustostan bu yana da yüzde 70 artis kaydetti.

Kaynak: AA