Avusturya'da Müslüman Kadina Irkçi Saldiri

Irkçi saldiriya ugrayan Baraa Bolat: 'Bu kisi tarafindan saldiriya maruz kalan, tükürülen ilk kisi ben degilim, birçok basörtülü kadin ne yazik ki benzer saldirilara ayni kisi tarafindan maruz birakilmis'.

Avusturya’nin baskenti Viyana’da basörtüsü taktigi için irkçi saldiriya maruz kalan Baraa Bolat, "Bana tükürene kadar yaptiklarini görmezden geldim, ki salgin döneminde, kim bilir belki de hastaligi tasiyordu. Bunun üzerine ben disari çiktim, o da arkamdan geldi ve basörtüme saldirarak, çok sert bir sekilde çekti. Çekmeden ötürü çenemin altinda basörtüsünü tutturdugum igne yaralanmama yol açti." dedi.

Irkçi saldiriya ugrayan Avusturya dogumlu Bolat, dün meydana gelen olaya iliskin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, hayatinda ilk defa bir irkçi saldiriya maruz kaldigini belirterek, "Bu yasadigim benim için çok üzücüydü, ilk defa karsi karsiya kaldigim bir durum oldugu için genel olarak nasil hareket edecegimi bilemedim." diye konustu.

- "Türkiye’ye defol git"

Bolat, irkçi saldirinin belediye otobüsünde yasandigini ifade ederek, "Bir kadin bana yaklasarak, basörtüsü taktigim için her ne kadar Türkiye’den gelmiyor olsam da önyargiyla ‘Türkiye’ye defol git’ dedi." ifadesini kullandi.

Irkçi saldirganin söylediklerini duymazdan gelerek, otobüsün ön tarafina gittigini ancak kadinin kendisini rahat birakmadigini, bulundugu yere gelip, hakaret ve irkçi ifadelerini sürdürdügünü vurgulayan Bolat, söyle devam etti:

"Bana tükürene kadar yaptiklarini görmezden geldim, ki salgin döneminde, kim bilir belki de hastaligi tasiyordu. Bunun üzerine ben disari çiktim, o da arkamdan geldi ve basörtüme saldirarak, çok sert bir sekilde çekti. Çekmeden ötürü çenemin altinda basörtüsünü tutturdugum igne yaralanmama yol açti. Kadina bagirdim ama durmadi, cep telefonumu çikartip görüntü almaya baslayinca durdu ve caddenin karsi tarafina geçti."

Bolat, yasadigi üzücü olayi sosyal medya basta olmak üzere çesitli mecralarda duyurmaya çalistigini aktararak, "Bu olay karsisinda bir durus sergilemem gerektigini ve bunu herkesin ögrenmesi gerektigini düsündüm. Basörtüsü taksin ya da takmasin, ten rengi ne olursa olsun, hangi etnik kökene sahip olunursa olunsun böyle bir durum yasanmamali ve bu olay hiçbir sekilde göz ardi edilmemeli." dedi.

- Saldiriya iliskin yasal süreç baslatildi

Sosyal medyadaki paylasiminin ardindan çok sayida kisinin kendisiyle irtibata geçerek, dayanisma ve geçmis olsun dileklerinde bulundugunu dile getiren Bolat, irkçi saldiri sonrasinda polise giderek sikayette bulundugunu ve yasal sürecin baslatildigini anlatti.

Bolat, olayin sosyal medyada duyulmasinin ardindan çok sayida basörtülü kadinin ayni saldirgan tarafindan irkçi saldiriya maruz kaldigini ve saldirganin bilinen bir sahis oldugunu ögrendigini belirterek, "Bu kisi tarafindan saldiriya maruz kalan, tükürülen ilk kisi ben degilim, birçok basörtülü kadin ne yazik ki benzer saldirilara ayni kisi tarafindan maruz birakilmis. Bu nedenle yapilanin bir karsiligi olmak zorunda. Eger bu kisi psikolojik rahatsizsa hastaneye yatirilmali ya da bir çözüm bulunmali. Bu kisinin serbest bir sekilde disarida, baska insanlara zarar vermesi kabul edilemez." diye konustu.

Otobüste hiç kimsenin kendisine yardimci olmadigini ve herkesin yasananlari film izler gibi izledigini vurgulayan Bolat, etnik köken, din, ten rengi fark etmeksizin zor durumda olan ve yardima ihtiyaç duyan insanlara karsi duyarliligin artirilmasi için daha fazla çalisilmasi gerektigini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA