Quad Liderlerinin Beyaz Saray'daki Ilk Yüz Yüze Toplantisini Basladi

ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya arasinda kurulan ve Hint-Pasifik bölgesinde "Çin'i dengelemeye" yönelik bir olusum olarak degerlendirilen Quad'in ilk yüz yüze bulusmasi Washington'da basladi.

ABD Baskani Joe Biden, Hindistan Basbakani Narendra Modi, Avustralya Basbakani Scott Morrison ve Japonya Basbakani Suga Yosihide, Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Toplantinin basina açik kisminda Biden, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan, yeni ortaya çikan teknolojilere ve iklime kadar birçok küresel ve bölgesel konuyu ele alacaklarini belirtti.

Biden, "Alti ay önce bir araya geldigimizde, serbest ve açik bir Hint-Pasifik bölgesi için ortak ve olumlu gündemimizi ilerletmek üzere somut taahhütlerde bulunduk. Bugün, mükemmel bir ilerleme kaydettigimizi söylemekten gurur duyuyorum. Asi girisimimiz, küresel arzi artirmak için Hindistan'da ek 1 milyar doz asi üretme yolunda ilerliyor." dedi.

Kisa bir degerlendirmede bulunan Modi ise "Bu inisiyatif, esasinda, dünyanin iyiligine çalisan bir güç olarak rolünü oynayacak. Is birligimizin Hint-Pasifik bölgesine ve dünyaya refah getirecegine inaniyorum." diye konustu.

Modi, tedarik zincirleri basta olmak üzere küresel güvenligi ilgilendiren iklim degisikligi ve Kovid-19 ile mücadele konularinin da ana gündemlerinde olacagini belirtti.

Avustralya Basbakani Morrison da sunlari söyledi:

"Quad, bizimki gibi demokrasilerin isleri nasil halledebilecegini, çok karmasik ve degisen bir dünyada karsilastigimiz büyük zorluklarla nasil basa çikabilecegini gösteren bir inisiyatiftir. Dünyada Hint-Pasifik'ten daha dinamik, olaganüstü firsatlara, büyük bir çesitlilige, büyük zenginlige sahip bir bölge yok. Ama üstesinden gelinmesi gereken birçok zorluk var."

Hint-Pasifik bölgesinin herkese açik ve serbest olmasi gerektigine deginen Morrison, "Bu yüzden burada, baskidan uzak, tüm uluslarin egemenlik haklarina saygi duyuldugu bir Hint Pasifik bölgesi için bir aradayiz." dedi.

Japonya Basbakani Yosihide ise Quad inisiyatifinin son derece önemli oldugu ve dört ülkenin temel degerlerini yansittigini dile getirdi.

Quad inisiyatifinin su ana kadar Kovid-19 gibi alanlarda pratik is birligini ilerlettigini kaydeden Yosihide, bu is birliginin baska alanlara da yansitilacagini umdugunu ifade etti.

Japon lider ayni zamanda, Fukusima nükleer sizintisindan sonra ABD'nin Japonya'nin gida ürünlerine getirdigi kisitlamalari kaldirmasini beklediklerini söyledi.

Dört ülkenin liderleri, ilk kez mart ayinda çevrim içi olarak bir araya gelmisti.

Bugünkü görüsmede ise Hint-Pasifik bölgesindeki gelismelerin yani sira geçen hafta ABD ve Ingiltere ile Avustralya arasinda varilan nükleer denizalti anlasmasinin da önemli basliklar arasinda yer alacagi belirtiliyor.

- Avustralya, ABD ve Ingiltere arasindaki AUKUS anlasmasi

Avustralya, ABD ve Ingiltere tarafindan 16 Eylül'de imzalanan AUKUS anlasmasinin ardindan, Avustralya'nin Fransiz Naval Group'la vardigi 12 geleneksel dizel elektrikli denizalti insasini öngören 90 milyar Avustralya dolari (66 milyar ABD dolari) tutarindaki sözlesmenin iptal edildigi açiklanmisti.

17 Eylül'de Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un talimatiyla Fransa'nin Canberra ve Washington Büyükelçilerini danismak amaciyla acilen geri çagirma karari aldiklarini açiklayan Disisleri Bakani Jean Yves Le Drian, ABD'nin tutumunu "hayal kirikligi" olarak nitelendirmisti.

Kaynak: AA