Filistin Devlet Baskani Abbas'tan Israil'e Açiklamasi '1 Yil Içinde 1967 Sinirlarina Çekilin'

Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas, Israil’i bir yil içinde 1967 sinirlarina çekilmeye davet etti.

Filistin Devlet Baskani Abbas'tan Israil'e Açiklamasi '1 Yil Içinde 1967 Sinirlarina Çekilin'
ABD’nin New York kentinde gerçeklestirilen Birlesmis Milletler (BM) 76’nci Genel Kurulu toplantisina video mesaj ile katilan Filistin Devlet Baskani Mahmud Abbas konusmasinda, Israil’i 1 yil içinde 1967 sinirlarina çekilmeye davet etti. Abbas bir yol ayriminda olduklarini belirterek, "Hayatim boyunca barisi saglamak için mücadele ettim, uluslararasi arenada barisçil, yasal, diplomatik yöntemlerini takip ettim. Baris için defalarca elimizi uzattik ancak Israil’de iki devletli çözüme inanan ve kabul eden bir ortak bulamiyoruz" dedi.

Israil’i Dogu Kudüs de dahil olmak üzere 1967’den bu yana isgal edilen Filistin topraklarindan çekilmeye davet eden Abbas, "Uluslararasi mesruiyet kararlari dogrultusunda Uluslararasi Dörtlü’nün himayesinde sinirlarin çizilmesi ve tüm nihai statü sorunlarinin sona erdirilmesi için bu yil boyunca çalismaya haziriz. Eger bu saglanamazsa, Israil’in taninmasi neden 1967 sinirlarina dayali olarak kaliyor?" ifadelerini kullandi.

Filistinlilerin isgale ve hukuk disi politikalara teslim olmayacagini ve bu alanda mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Abbas, "Birçogumuz gibi, benim ve ailemin de 73 yil önce halkimizin sinir disi edildigi topraklarda Birlesmis Milletler kayitlarinda belgelenen tapularimiz var. Filistin Devleti topraklarindaki isgalin mesruiyeti ve bu konuda BM’nin ve dünyanin sorumluluklari konusunda karar vermek için Uluslararasi Adalet Divani’na gidecegiz" dedi.

Israil’in Kudüs’teki Filistin halkini Seyh Cerrah ve Silvan mahallelerindeki evlerinden çikarmaya çalistigini vurgulayan Abbas, isgal suçlarinin Filistin halkinin bagimsizlik mücadelesini durduramayacagini da vurgulayarak, Israil’in emellerini ele geçirmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

Abbas, uluslararasi toplum ve BM politikalarinin basarisiz oldugunu çünkü Israil’i yasalarin üstünde bir devlet olarak hareket ederken ihlallerinden sorumlu tutamadiklarini ifade etti.

(Hamad Alnajjar - Muhammed Rabah/IHA)
Kaynak: İHA