Bakan Gül'den Çocuklarla Ilgili Icra Sürecine Iliskin Önemli Açiklama

Adalet Bakani Abdulhamit Gül, bosanma süreci sonrasi çocuklarla ilgili icralari sona erdirmek için çalismalar yapildigini ve TBMM açildiginda gündeme gelecegini belirterek, çocuklarin icra disina çikartilmasinin hedeflendigini, çocugunu görmek için icraya para yatirma uygulamasinin da sona erecegini açikladi.

Bakan Gül'den Çocuklarla Ilgili Icra Sürecine Iliskin Önemli Açiklama
Bir dizi ziyaret için Edirne’ye gelen Adalet Bakani Abdulhamit Gül, Adli Destek ve Magdur Hizmetleri Degerlendirme toplantisinda konustu.

Magdur hizmetleri biriminde Cumhurbaskanligi kararnamesi ile yeni birim kuruldugunu açiklayan Bakan Gül, insan odakli adalet anlayisi için Edirne’den seferberlik baslattiklarini belirtti.

Yeni kurulan adli destek ve Magdur Hizmetleri Müdürlügü’nün adliyedeki bütün magdurlarin eli, kolu ve gözü olacagini vurgulayan Bakan Gül, “Türkiye’deki magdura yönelik yaklasimlarimiza da sahada önerileri alacagimiz degerli bir toplanti olacaktir, firsat olacaktir" dedi.



“Bosanma sonrasi çocuklarin icra disina çikartilmasi hedefimizdir”

Bosanma sonrasi çocuklarin en masum ve kirilgan olan kisiler oldugunun altini çizen Bakan Gül, bosanma sonrasi anne ve baba arasinda kalan çocuklarin aci tablosunun son bulmasini saglayacaklarini duyurdu. Bakan Gül, “Dünyanin her yerinde de ya polis ya icra gibi, belli bir kurum devlet otoritesi çerçevesinde çocuk diger tarafa gösterilmedigi zaman devreye girmektedir. Gösterdiginde medeni bir sekilde onu görüp tekrar teslim ettiginde sorun yok. Sorun gösterilmediginde çikiyor ve burada da devlet mekanizmasi devreye giriyor. Ama biz diyoruz ki, bu devlet otoritesi icra kanali ile olmasin. Elbette icradaki arkadaslarimizda çok degerli ve bu konudaki her türlü titizligi yapiyor ama adi itibariyle bir mal ve esya teslimine konu olan bu isi yapan icra degil de baska bir birimde bu isin yapilmasi icranin disina çikartilmasi hedefimizdir" açiklamasinda bulundu.

“Çocugunu görmek için icraya para yatirma uygulamasinin da sona ermesini saglayacagiz”

“Para yatiriyorsun eski esini icraya veriyorsun ve ondan sonrada bir esya gibi edata icrada çocugun teslimine bir görev olarak belirlemis durumda" diyen Bakan Gül, "Burada da baska sorunlar sürtüsmeler yasaniyor ve çocugun üstün yargida burada zedelenebiliyor. Bu nedenle bu konuda da meclisimiz açildiginda üzerinde uzun zamandir çalistigimiz ve cumhurbaskanimizin talimatlariyla da sekillenen, kamuoyunda daha öncede deklare edilen bu konun bir mesele olarak kalmamasini saglayacagiz. Degerli arkadaslar böylecc yine adli destek ve magdur hizmetleri müdürlügümüz kanali ile bu çocuk tesliminin yapilmasini hedefliyoruz. Icra Müdürlügü degil, Magdur Haklari Merkezi ile uzman arkadaslarimiz esliginde psikologlar, pedologlar sosyologlar, çalismacilarla arkadaslarimizla yine valiliklerimizin koordinasyonunda bu konudaki uzmanlar marifetiyle bu çocuk teslimini, çocuk teslim merkezleri de olusturarak saglamayi hedefliyoruz ve bu konuda da netice alacagimiza inaniyoruz. Ve keza yaklasik bin lira kendi çocugunu görmek için icraya yatirilan parada kabul edilebilir bir durum degildir. Bunu da sona erdirecek bu çalismayi, kendi çocugunu görmek için icraya para yatirma uygulamasinin da sona ermesini saglayacagiz. Bu islemler tamamen ücretsiz olacaktir. Insani çocugu önceleyen yaklasim Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu insani, yasat ki devlet yasasin anlayisidir. Insani, çocuk, yasli kadin, engelli insan olarak yasatmak, o degeri ile yasatmak devletin temel vazifesidir. Bunu da hep birlikte ortaya koyacagiz ve çocuklarimiza bu anlamda daha yakin sahip çikmis olacagiz” ifadelerini kullandi.

“Reyting ugruna kisilerin gelecegini çalmaya kimsenin hakki yoktur”

“Etkilesim almak, reyting artirmak için adalet kavrami kullanisli bir araç haline getirilmesini kabul etmiyorum” diyen Bakan Gül, “Magdura kisilik haklarini özel hayatin ihlal ederek o kisinin, o çocugun gelecekte bir hayati olacagini düsünmeden kisisel verileri paylasarak gelecegini çalmaya kimsenin hakki yoktur reyting ya da etkilesim ugruna. Adaleti yerine getirecek olan titizlikle tüm delilleri arastiran gecesini gündüzüne katarak hakikat pesinde kosan magdurunda saniginda haklarini gözeten yargi mensubudur, kolluk görevlisidir, adli ve idari personelin emekleridir, çabalaridir, gayretleridir. Onlarda bir anne, baba, es, kardes, oldugunu asla bir an olsun akildan çikartmayalim. Vicdanlari kanatan olaylarda toplumun her cismini paylastigi duygulari kolluk görevlimizde, uzmanimizda, yargi mensubumuzda paylasmaktadir. Türkiye bir hukuk devletidir. Kurumlariyla, kurallariyla kanunlariyla bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde yargi delile bakar, dosyaya bakar, anayasaya bakar ve dolayisiyla hukukun üstünlügü çerçevesinde süreç isler” dedi.



“Her iki taraf da bosanmak istiyorsa bir celsede bosanabilecek”

Bakan Gül, “Bosanmak isteyen taraflar hakim karsisina geldiginde her iki tarafta bosanmak istiyorsa bir celsede bosanabilecegi diger konularin ayrica devam edecegi ama medeni halleriyle ilgili artik kari koca hususunda bosanma iradelerini yillar sürüp, 5 yil 10 yil sürüp bu konuda magdur etmeyecegi sekilde davalarin hizli bir sekilde sonuçlanmasi üzerine çalismalarimizi dünya örneklerine, çagdas uygulamalari, modern uygulamalari görerek hukuk çalismasi yaparak inceledik. Bu konuda da inaniyoruz ki bu eylem planini önümüzdeki dönemde de çok gecikmeden neticeye baglanir ve böylece taraflarda örselenmez” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA