Suudi Arabistan Krali Selman, Iran Ile Yapilan Görüsmelerin Somut Sonuçlar Vermesini Umduklarini Söyledi

Suudi Arabistan Krali Selman bin Abdulaziz, ülkesinin, Iran ile güven insa etmek için yapilan ilk görüsmelerin somut sonuçlar vermesini umdugunu açikladi.

Kral Selman, Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda telekonferans araciligiyla bir konusma yapti.

Iran'in komsu bir ülke oldugunu ve onunla ilk görüsmelerin güven artirici somut sonuçlara yol açacagini umduklarini ifade eden Kral Selman, ayrica bu görüsmelerin egemenlige saygi, içislerine karismama ve terörist gruplara ve milislere her türlü destegin kesilmesi üzerine insa edilmis bir isbirligi iliskileri kurma yolunu açacagini umdugunu belirtti.

Suudi Arabistan'in dis politikasinin diyalogu ve barisçil çözümleri destekledigine dikkati çeken Kral Selman ancak ülkesinin Iran'in nükleer silah gelistirmesini önlemeye yönelik uluslararasi çabalari destekledigini ifade etti.

Konusmasinda Filistin davasina da deginen Kral Selman, 1967 sinirlarinda baskenti Dogu Kudüs olan bagimsiz bir Filistin devleti kurmanin önemini vurguladi.

Yemenle ilgili ise Selman, ülkesinin Mart'ta sundugu "tam ateskes ve müzakerelerin baslatilmasini içeren" baris girisiminin uygulanmasi halinde çatismanin sona bulacagini, akan kanin duracagini ve kardes Yemen halkinin acilarinin sona erecegini söyledi.

Selman, Husilerin hala barisçil çözümleri reddetmeye, askeri seçenek üzerinde durmaya, uluslararasi denizcilik ve enerji kaynaklarini tehdit etmeye devam ettigini sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan, 22 Mart'ta Yemen'deki krize çözüm bulunmasi için "BM gözetiminde kapsamli ateskese varilmasi, Hudeyde Limani'ndan elde edilen gelirlerin Merkez Bankasindaki ortak hesaba aktarilmasi, Uluslararasi Sana Havalimaninin bazi uçuslara açilmasi ve BM gözetiminde taraflar arasinda müzakerelere baslanmasi" konularini içeren bir baris girisimi baslattiklarini duyurmustu.

Söz konusu girisim, Yemen hükümeti tarafindan memnuniyetle karsilanirken, Husiler ise girisimin yeni bir sey getirmedigini savunmustu.

Kaynak: AA