Hasadi Tamamlanan Fistigin Lezzet Yolculugu Basladi

Batman'da 100 bin dekar alanda üretimi yapilan, mevsimlik tarim isçilerinin alin teri ile topladigi fistik, ayiklama isleminin ardindan güneste bekletilerek, isleme tesislerine gönderiliyor Tuzlu suda bir gün bekletilen fistik, kavrulduktan sonra paketlenerek piyasaya sunuluyor Batman Ziraat Odasi Baskani Nizamettin Aydis; 'Üretilen sofralik fistik ve pazari olan bir ürün. Pazar sikintisi yasanmiyor. Geçtigimiz yil fistigin fiyati 40 liraya kadar inmisti. Bu yil 70 liraya kadar satisi yapiliyor. Çiftçimiz mutlu'

IBRAHIM TOPRAK/SAHIN SEÇEN - Batman'da üretilen fistigin, hasadin ardindan kuruyemis olarak tezgahlarda yer almasina yönelik yolculugu basladi.

Kentte 100 bin dekar alanda üretimi yapilan fistik için eylül ayinin ilk haftasinda baslayan hasat tamamlandi.

Mevsimlik tarim isçilerinin alin teri ile topladigi fistik, ayiklama isleminin ardindan su dolu kazanlarda bos ve dolu sekilde ayristirildiktan sonra dolu olanlar güneste yaklasik 5 gün bekletilip, fistik isleme tesislerine gönderiliyor.

Tuzlu suda bir gün bekletilen fistik, 8-10 dakika kavrulduktan sonra paketlenerek piyasaya sunuluyor.

Batman Ziraat Odasi Baskani Nizamettin Aydis, AA muhabirine, kentte son 15 yilda fistik üretiminin arttigini söyledi.

15 yil önce Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile deneme amaçli yetistirilmesine baslanan fistigin bugün 100 bin dekara yaklasan bir üretim alaninin oldugunu ifade eden Aydis, her yil bu alanin arttigini belirtti.

Aydis, bu yil yasanan kuraklik nedeniyle rekoltenin düstügünü ancak fiyatin yüksek olmasi nedeniyle çiftçilerin üretimden memnun oldugunu dile getirerek, "Üretilen sofralik fistik ve pazari olan bir ürün. Pazar sikintisi yasanmiyor. Geçtigimiz yil fistigin fiyati 40 liraya kadar inmisti. Bu yil 70 liraya kadar satisi yapiliyor. Çiftçimiz mutlu." dedi.

- "Kentte üretilen fistigi Batman fistigi olarak tescilletmek istiyoruz"

Kentte üretilen fistigi Batman fistigi olarak tescilletmek istediklerini bildiren Aydis, bu konuda Batman Ticaret Borsasi'yla çalisma yürüteceklerini aktardi.

Yenipinar köyünde tesis isleten Diyaddin Bazgan, 100 dönüm arazide fistik yetistirdigini, 5 yildir da kurdugu fistik ayiklama tesisiyle vatandaslara hizmet verdigini belirtti.

Bazgan, "Tesisimizde fistik soyma ve ayiklama isi yapiyoruz. Kabugundan ayrilip soyulan ve boslari ayrilan fistiklar daha sonra damlara serilip kurutulmaya birakiliyor. 3-4 gün damda kuruyan fistiklar daha sonra tüccarlara satiliyor." diye konustu.

Kuruyemis toptancisi Kadri Tas, fistigin kurutulma isleminin ardindan çig olarak toptancilara satildigini, ürünün kalitesi ve cinsine göre fiyat biçtiklerini söyledi.
Kaynak: AA