CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Rize'de Çay Üreticileriyle Bulustu Açiklamasi

'Buradan bütün partilere açik ve net çagri yapiyorum, Rizeli çay üreticisinin sorununu çözmek istiyorsaniz bu kanun teklifini Meclis'ten beraber geçirelim, hatta istiyorsaniz bu kanun teklifini CHP degil, onlar versinler, biz destekleyelim' 'Hiç kimsenin Rizelilerin alin terini çalmasina asla izin vermeyecegim. Eger ben haktan söz ettiysem, hukuktan söz ettiysem, adaletten söz ettiysem, 450 kilometre yol yürüdüysem o kaçak çaylari yakalayip Rize meydaninda yakmak da benim boynumun borcu olacak'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, "Buradan bütün partilere açik ve net çagri yapiyorum, Rizeli çay üreticisinin sorununu çözmek istiyorsaniz bu kanun teklifini Meclis'ten beraber geçirelim, hatta istiyorsaniz bu kanun teklifini Cumhuriyet Halk Partisi degil, onlar versinler, biz destekleyelim." dedi.

Rize'de çesitli programlara katilmak için hava yolu ile Trabzon'a gelen Kiliçdaroglu'nu partililer horon ekibi ile karsiladi. Kara yolu ile Rize'ye hareket eden Kiliçdaroglu, Rize merkeze bagli Gündogdu beldesinde ÇAYKUR'a ait çay alim yerinde bir araya geldigi üreticilerin taleplerini dinledi.

Kiliçdaroglu, "Rize" denilince akla dogal olarak çay geldigini belirterek, "Dünyanin neresine giderseniz gidin bir Rizeli ile karsilastiginizda ortak sorununuz çay olur. Burada da çay sorunu var, üreticilerin sorunlari var." diye konustu.

Çay üreticisi kadinlarla görüstügünü ifade eden Kiliçdaroglu, çay toplama, çay fidanlarinin bakimi konusunda en büyük emegi Rizeli kadinlarin harcadigini vurguladi. Kiliçdaroglu, Rizeli çay üreticisi kadinlarin dertleri oldugunu savunarak fiyatlardan memnun olmadiklarini ve fiyatlarin yükseltilmesini istediklerini kendisine ilettiklerini söyledi.

Üreticilerin, "Bizi özel sektöre mahkum etmeyin, ektigimiz ürünün, topladigimiz ürünün, biçtigimiz ürünün hakkini almak istiyoruz, alin terimizin karsiligini almaz istiyoruz, emeklerimizin bosa gitmesini istemiyoruz." dediklerini ifade eden Kiliçdaroglu, var olan yapidan müthis bir rahatsizlik oldugunu öne sürdü. Kiliçdaroglu, bu rahatsizligin giderilmesi konusunda bir kanun teklifi hazirlayarak parlamentoya verdiklerini aktararak "Buradan bütün partilere açik ve net çagri yapiyorum, Rizeli çay üreticisinin sorununu çözmek istiyorsaniz bu kanun teklifini Meclis'ten beraber geçirelim, hatta istiyorsaniz bu kanun teklifini CHP degil, onlar versinler, biz destekleyelim. Bunun tamami yapilabilir ve Rize'nin bu sorunu asilabilir, çözülebilir." dedi.

Üreticilerin, sorunlarin çözümü noktasinda kendilerinin ne yapacagini da sorduklarini aktaran Kiliçdaroglu, su degerlendirmede bulundu:

"Taban fiyat belirlensin ve taban fiyatin altinda bir alim yapilmasin, özel sektör tarafindan da yapilmasin çünkü taban fiyat adi üstünde tavan degil, taban fiyat. Taban fiyat makul bir kari içeren bir fiyattir. Bu fiyatin altinda eger özel sektöre satmaya mahkum ediliyorsa çay üreticisi, alin teri çaliniyor demektir, bunun önüne geçmek lazim ve dolayisiyla bu konuda biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak çaba harciyoruz, Rizelilerin haklarini savunuyoruz, o üreticilerin haklarini savunuyoruz. Adim gibi biliyorum Rize'de üreticilerin büyük bir kismi öteden beri iktidar partisine destek veriyor ama bakin bugün gelinen noktada onlarin alin teri birilerine peskes çekiliyor. Biz alin terine deger veren bir partiyiz, emege deger veren bir partiyiz, herkesin kazanmasini, herkesin üretmesini, herkesin alin teri dökmesini ve alin terinin karsiligini almasini isteyen bir partiyiz. Dolayisiyla buradaki soruna el koyduk."

Kiliçdaroglu, Rizeli kadinlara söz verdigini belirterek "Kaçak çay Türkiye'de ciddi bir sorundur, insallah iktidar olacagiz, Rizelilerin oylariyla iktidar olacagiz, kaçak çaylari yakalayacagim, Rize meydaninda yakacagim, bunu söyledim. Hiç kimsenin Rizelilerin alin terini çalmasina asla izin vermeyecegim. Eger ben haktan söz ettiysem, hukuktan söz ettiysem, adaletten söz ettiysem, 450 kilometre yol yürüdüysem o kaçak çaylari yakalayip Rize meydaninda yakmak da benim boynumun borcu olacak." diye konustu.

Çay alim alaninda incelemelerde bulunan Kiliçdaroglu, vatandaslarla sohbet etti, bölgedeki mezarlikta da dua etti.

- "Kesinlikle bir degisim olacak ama degisimin dinamosunu gençler olusturacak"

Kiliçdaroglu, gençlerin degisim istedigini aktararak sunlari kaydetti:

"Kesinlikle bir degisim olacak ama degisimin dinamosunu gençler olusturacak. Gençler degisim istiyor, degisimi birlikte yapacagiz, birlikte mücadele edecegiz. Gerçekten de 19, 20 yildir iktidarda olanlar eger hala yurt sorununu çözememislerse onlarin derhal yolcu edilmesi lazim. Onu yolcu edecegiz ve en geç 1 yil içinde hiçbir çocuk Türkiye'nin neresine giderse gitsin 'Acaba yurt sorunu var mi?' diye bir sorunla karsilasmayacak, herkes yurdunda, annenin, babanin gözü de arkada kalmayacak."

Ikiser ve üçer kisilik yurtlarda sicak ve soguk su olacagini, internet sorunu bulunmayacagini, gençlerin internete erisiminin ücretsiz sunulacagini ifade eden Kiliçdaroglu, "Gençler dünya ile konusacak, dünya ile haberlesecek, dünyadaki bütün olaylari rahatlikla izleyecekler. Size özgürlük alanini verecegim, söz veriyorum." dedi.

Kiliçdaroglu, tulum çalan genci de bir süre dinledi.

Kaynak: AA