Türkiye, Lübnan'da Yeni Hükümetin Güvenoyu Almasindan Memnun

Disisleri Bakanligi, Lübnan'da 10 Eylül'de kurulan Necib Mikati liderligindeki yeni hükümetin Meclis'ten güvenoyu almasindan büyük memnuniyet duyuldugunu bildirdi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, "Lübnan'da Necip Mikati liderligindeki yeni kabinenin Meclisten güvenoyu alarak görevine baslamasindan büyük memnuniyet duyuyoruz. Uzun bir aradan sonra isbasina gelen yeni hükümetin Lübnan'in karsi karsiya bulundugu sinamalarla etkin biçimde mücadele edecegine ve Lübnan'in ihtiyaç duydugu çözümleri üretecegine inancimiz tamdir." ifadeleri yer aldi.

Açiklamada, Türkiye'nin Lübnan'in ve Lübnan halkinin yaninda olmayi ve yeni hükümete elinden gelen destegi vermeyi sürdürecegi de belirtildi.

- Lübnan'da yeni hükümet

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan kirilgan bir yapiya sahip Lübnan'da, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük ekonomik kriz yasaniyor.

Beyrut Limani'nda Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlama, Lübnan'daki ekonomik sikintilari artirdi ve yeni bir hükümet krizi dogurdu.

Basbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrasi gelen tepkiler üzerine 10 Agustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasindaki anlasmazliklar nedeniyle ülkede bir yildan uzun süredir yeni hükümet kurulamadi.

Lübnan Cumhurbaskani Misel Avn, 26 Temmuz'da yeni hükümeti kurma görevini eski Basbakan Mikati'ye verdi.

Lübnan'da, 13 ay aradan sonra 10 Eylül Cuma günü Mikati basbakanliginda yeni hükümet kuruldu.

Lübnan'da yeni hükümet, oylamaya katilan 100 milletvekilinden 85'inin evet oyuyla Meclisten 20 Eylül'de güvenoyu aldi.

Kaynak: AA