Küresel Piyasalar 'Evergrande' Sokunu Atlatmaya Çalisiyor

Küresel piyasalar Çinli Evergrande sirketinin Çin'de finansal istikrari tehdit edebilecegi endisesiyle dün son aylarin en sert saticili gününü geride birakirken, yeni günde tepki alimlarinin etkisini artirdigi görülüyor.

Bilinen borcu 300 milyar dolari asan Çinli dev emlak gelistirme sirketi Evergrande'nin persembe günü ödemesi gereken 100 milyon dolardan fazla tahvil kuponu ödemesine iliskin endiseler, risk algisini artirarak küresel bazda satis baskisini beraberinde getirdi.

Kredi derecelendirme Kurulusu Standard & Poor's (S&P) konuya iliskin açiklamasinda Çin'in, finansal istikrari hayati sekilde tehdit etmedikçe sirketi kurtarmayacaginin tahmin edildigini belirtti.

Öte yandan ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) toplantisi ve bütçe ile ilgili gelismeler yatirimcilarin odagindaki yerini korumaya devam ediyor. Fed'in yarin açiklanacak para politikasi kararlari için iki gün sürecek Federal Açik Piyasa Komitesi (FOMC) toplantisi bugün baslayacak.

New York borsasinda dünkü sert düsüsün ardindan gelen tepki alimlarinin bugün vadeli endeks kontratlarinda da etkili oldugu görülüyor. Analistler, JP Morgan stratejistlerinin ekonomik toparlanmanin hizlanabilecegi beklentileriyle alim tavsiyesi vermesinin, dün seans sonlarina dogru alimlari tetikledigini ve pay piyasalarinin kayiplarini kismen telafi etmesinde belirleyici oldugunu bildirdi.

Dün S&P 500 endeksi yüzde 1,70, Dow Jones endeksi yüzde 1,78 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,19 deger kaybetti. Endeks kontratlari, vadeli islemelerde yeni güne alis agirlikli basladi ve su dakikalarda ortalama yüzde 0,5 yükselis kaydetti.

Dün, Avrupa Merkez Bankasi (ECB) yetkililerinin para politikasinin destekleyici konumunun devam edecegine yönelik açiklamalarina karsin Avrupa borsalarinda da azalan küresel risk istahiyla birlikte saticili bir seyir izlendi.

ECB yetkilileri enflasyonun 2023'e kadar bir zaman araliginda yüzde 2 seviyesine gerileyecegine inandiklarini, su anda varlik fiyatlarinin özellikle emtia basta olmak üzere oldukça oynak seyrettigini bildirdi.

Bölgede, emtia fiyatlarindaki oynaklik ve bu durumun elektrik fiyatlarina etkisi gündemdeki yerini koruyor.

Dün, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,31, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,86, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,74 ve Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 2,57 deger kaybederken, vadeli islemlerde endeks kontratlari yeni günde yüzde 0,1 ile yüzde 0,5 arasinda yükselislerle basladi.

Avro/dolar paritesi ise önceki kapanisa göre yüzde 0,1 artisla 1,1736'dan islem görüyor.

Asya'da Çin ve Güney Kore piyasalarinda bugün de resmi tatil nedeniyle islem gerçeklestirilmiyor. Dün kapali olan Japonya pay piyasalarinda bugün düsüsler yüzde 2'ye yaklasirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi dünkü güçlü satislarin etkisinin azalmasi ile düsüsünü yavaslatti. Hang Seng endeksi, su dakikalarda yüzde 0,3 deger kaybiyla 24.040 seviyesinde bulunuyor.

Evergrande'ye iliskin haber akisi Asya'da gündemin odagindaki yerini korumaya devam ederken, Çin devletinin sirkete yönelik ne tür adimlar atacagi belirsizligini koruyor.

Yurt içinde, persembe günü gerçeklestirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin toplantisi öncesinde bugün de sakin bir veri gündemi bulunurken, dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, küresel pay piyasalarina paralel deger kaybederek, günü önceki kapanisin yüzde 1,94 altinda 1.391,91 puandan tamamladi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,3 deger kazanciyla 8,6725'e yükselmesinin ardindan, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,6380 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün ABD'de cari denge, insaat izinleri ve konut baslangiçlari istatistiklerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.390 seviyesinin destek, 1.405 ve 1.413 seviyelerinin ise direnç olarak öne çiktigini kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

15.30 ABD, 2. çeyrek cari denge

15.30 ABD, agustos ayi insaat izinleri

15.30 ABD, agustos ayi konut baslangiçlari

Kaynak: AA