Kazakistan, Afganistan'a Bugday Ve Un Ihraç Etmeyi Sürdürecek

NUR SULTAN – Kazakistan Tarim Bakani Yerbol Karasökeyev, Kazak bugday ve ununun Orta Asya, Iran ve Afganistan gibi geleneksel pazarlara ihracatinin devam edecegini bildirdi.

Bakan Karasökeyev, bugün haftalik bakanlar kurulu toplantisinda yaptigi konusmada, bu yil ülke genelinde 23 milyon hektar alana ekim yapildigini ve bunun 16 milyon hektarina tahil ürünlerinin ekildigini belirtti.

Halihazirda ülke genelinde hasat çalismalarinin yüzde 95’nin tamamlandigini aktaran Karasökeyev, bu yil 16 milyon ton tahil hasadi gerçeklestirmeyi planladiklarini kaydetti.

Karasökeyev, Kazakistan’in Afganistan’a un ihraç etmeyi sürdürecegini belirterek, "Yeni dönemde de Kazak bugdayi ve unu agirlikli olarak Orta Asya, Iran ve Afganistan gibi geleneksel pazarlara gönderilecek. Ayrica bu yil tahil kalitesinin yüksek olmasi nedeniyle Çin’e de ihracati artirabiliriz." dedi.

Kazakistan'dan ihraç edilen unun üçte ikisi dogrudan Afganistan’a gönderildigi biliniyor.

Basbakan Askar Mamin de bu yil ülkede yasanan kurakligin tahil ürünlerini olumsuz etkiledigine isaret ederek, "Buna ragmen ülkenin iç tahil talebi tam olarak karsilanacak. Yurt disina da yaklasik 6,5 milyon ton tahil ihracati yapmayi planliyoruz." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA