Japonya'dan Kovid-19 Asilarinin 12 Yas Altina Uygulanmasi Sinyali

Kabine Bas Sekreteri Kato Katsunobu: 'Okullarin açilmasiyla çocuklardaki vakalarin durumu dikkati çekiyor'.

Japonya'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi uygulanan Pfizer asisinin, etkisi ve güvenliginin teyit edilmesi halinde 12 yas altina uygulanabilecegi kaydedildi.

Kabine Bas Sekreteri Kato Katsunobu, düzenledigi basin toplantisinda, 12 yas alti kisilerdeki virüs vakalarina ve Kovid-19 asilarinin bu gruba uygulanmasi ihtimaline degindi.

Asi üreticisi Pfizer/BioNTech'ten yapilan "5 ila 11 yas grubu çocuklarin asilanmasinin öneminin vurgulandigi" açiklamaya deginen Kato, ülke geneli salginla mücadelede asinin etkisini vurguladi.

Kato, Saglik Bakanligi Kovid-19 Danisman Heyetinin, salginla mücadelede asi yas sinirinin düsürülmesi ve asilarin 12 yas alti kisilere uygulanmasinin önünün açilmasina yönelik tetkikleri sürdürdügünü belirtti.

Ülke içi asi denetleme kurulusu Farmasötik ve Tibbi Cihazlar Ajansinin (PMDA) asilarin etkisi ve güvenligine yönelik onayi sonrasi Kato, asilarin 12 yas altina uygulanmasinin önünün açilabilecegini kaydetti.

Sürece iliskin bakanlik heyetinin gerekli incelemeleri yaptigini kaydeden Kato, "Okullarin açilmasiyla çocuklardaki vakalarin durumu dikkat çekiyor ancak asinin etkisinin ve güvenligini teyit etmek zorundayiz." dedi.

Pfizer/BioNTech'ten yapilan ve Pfizer Baskani Albert Bourla'nin görüslerine yer verilen açiklamada "ABD'de temmuzdan bu yana çocuklarda Kovid-19 vakalarinin yaklasik yüzde 240 arttigi" kaydedilmisti.

Açiklamada, "Klinik deneme sonuçlarinin 5 ila 11 yas grubu çocuklar için asimizin onaylanmasi için güçlü temel sagladigi ve bu sonuçlari acilen yetkili makamlara sunulmasinin planlandigi" belirtilmisti.

Japonya’da Kovid-19 vaka sayisi 1 milyon 680 bin 28’e, virüse bagli can kaybi sayisi 17 bin 250’ye yükseldi. Ülke genelinde 1454 kisi yogun bakim servislerinde Kovid-19 tedavisi görüyor.

Kaynak: AA