Eski Güney Afrika Cumhurbaskani Zuma, Yolsuzluk Davasi Durusmasina Katilmadi

Güney Afrika'nin "mahkemeye itaatsizlik" gerekçesiyle 15 ay hapis cezasina çarptirilan eski Cumhurbaskani Jacob Zuma, bugün görülen yolsuzluk davasi durusmasina katilmadi.

Zuma'nin avukatlarinin yaptigi açiklamada, müvekkillerinin Pietermaritzburg Yüksek Mahkemesinde görülen durusmaya saglik sorunlari nedeniyle katilamadigi bildirildi.

Ulusal Savcilik Makamindan (NPA) yapilan açiklamada ise saglik raporlarinin Zuma'nin mahkemeye çikmaya elverisli oldugunu gösterdigi iddia edildi.

Hakkinda yolsuzluk, haraç, dolandiricilik, vergi kaçakçiligi ve kara para aklama dahil 16 ayri suçlamadan davalari devam eden Zuma, ifade vermesi yönündeki mahkeme çagrisini reddettigi için 29 Haziran'da mahkemeye itaatsizlik suçundan 15 ay hapis cezasina çarptirilmisti.

Zuma, Anayasa Mahkemesi tarafindan alinan bu karara karsi dirense de 7 Temmuz'da Nkandla kentinde güvenlik güçlerine teslim olmustu.

Eski Cumhurbaskani Zuma'nin serbest birakilmasi talebiyle 9 Temmuz'da baslayan gösteriler, kisa sürede siddet ve yagma olaylarina dönüsmüstü.

En az 340 kisinin hayatini kaybettigi olaylarda yaklasik 200 alisveris merkezi, 3 bin magaza, 1400 ATM, 200 banka ve postane, 11 depo ve 8 fabrika yagmacilar tarafindan hedef alinmisti.

Zuma, 5 Eylül'de saglik sorunlari nedeniyle sartli tahliye edilmisti.

Eski Cumhurbaskaninin hakkindaki hapis kararinin iptaline yönelik basvurusu, Anayasa Mahkemesi tarafindan 17 Eylül'de reddedilmisti.

Zuma mahkemenin bu kararini "anayasal diktatörlük" olarak nitelendirmisti.

Kaynak: AA