En Az Iki Doz Kovid-19 Asisi Yaptiranlar Temasli Oldugunda Karantinaya Girmeyecek

Saglik Bakanliginca güncellenen 'Temasli Takibi, Salgin Yönetimi, Evde Hasta Izlemi ve Filyasyon' rehberine göre, en az iki doz Kovid19 asisi yaptirmis veya son 6 ay içerisinde Kovid19 geçirmis kisilerin HES kodu, pozitif biriyle temas ettiginde riskli görünmeyecek Bu kisilerin, temasinin 5'inci gününde yaptiracaklari PCR testinin negatif çikmasi halinde sistemdeki kayitlari 6'nci gün sonlandirilacak.

Saglik Bakanliginca güncellenen "Temasli Takibi, Salgin Yönetimi, Evde Hasta Izlemi ve Filyasyon" rehberine göre, en az iki doz asisini yaptirmis veya son 6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmis kisilerin HES kodu, pozitif biriyle temas ettiginde riskli görünmeyecek.

Saglik Bakanligi "Temasli Takibi, Salgin Yönetimi, Evde Hasta Izlemi ve Filyasyon" rehberini güncelledi.

Buna göre, en az iki doz asisini yaptirmis veya son 6 ay içerisinde Kovid-19 geçirmis kisiler, pozitif biriyle temas ettiginde, HES kodu riskli görünmeyecek ancak Vaka Takip Modülü'ne temasli olarak kaydedilecek.

Bu kisiler maske kullanimi, sosyal mesafe, hijyen gibi koruyucu önlemlere uyarak ve kendi semptomlarini da takip ederek günlük yasamina devam edebilecek.

Herhangi bir semptom gelismesi durumunda ise ayni gün saglik kurumuna basvurarak PCR testi yaptiracak.

Semptom gelismezse temasinin 5'inci gününde PCR testi yaptirma zorunlulugu olacak. PCR testi yaptirmazsa 6'nci gün HES kodu riskli hale gelecek ve kisi karantinaya alinacak.

PCR testinin pozitif çikmasi durumunda Saglik Bakanligi rehberine göre tedavi edilecek ve rehbere uygun izolasyon kosullarinda takip edilecek.

Testi negatif çikarsa, sistemdeki kaydi 6'nci günde sonlandirilacak, izolasyona alinmayacak ve HES kodu riskli duruma gelmeyecek. Ancak bu kisiler, 14 gün boyunca semptomlarini takip edecek ve 14'üncü günün sonuna kadar 65 yas üzeri veya immünsüpresif kisiler ile bakimevi ve huzurevinde kalanlar gibi Kovid-19 açisindan riskli gruplara bakim veremeyecek.

- Varyantlarla ilgili güncellemeler

Dünya Saglik Örgütünce "endise verici varyant" olarak tanimlanan "Beta", "Gama" ve "Delta" ile Saglik Bakanliginca "tehdit edici varyant" olarak tanimlanan varyantlarin saptanmasi durumunda izolasyon süresi 14 gün olacak.

Bu kisilerin izolasyonu 14'üncü günün sonunda test yapilmaksizin sonlandirilacak. Bu kisilere, izolasyonun erken sonlandirilmasi için PCR testi yapilmayacak. ???????
Kaynak: AA