Emine Erdogan 'Afrika Seyahatlerim' Adli Ilk Kitabinin Tanitimini New York'ta Yapti

Emine Erdogan: “Bu kitap Afrika seyahatlerim öncesinde yaptigimiz çok yönlü hazirliklara, bizleri hep güler yüzleriyle karsilayan First Lady dostlarimin verdigi bilgilere, büyükelçilerimiz ve eslerinden ögrendiklerime ve sicak Afrika insanlarinin gözlerinden okuduklarima dayaniyor. Her birine, bana ögrettikleri için, sükran borçluyum.” “Dünyanin neresinden bir ah yükselse, Türkiye oraya insani yardim tasimistir. Bu miras, hayatim boyunca manevi pusulam oldu.”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Afrika'ya gerçeklestirdigi seyahatlerdeki izlenim ve hatiralarini kaleme aldigi "Afrika Seyahatlerim" adli ilk kitabinin tanitimini, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde New York’taki Türk Evi'nde ülke liderlerinin esleri, BM ve diger uluslararasi temsilciler ile sivil toplum kurulusu temsilcileri ve yabanci misyon seflerinin katildigi programla gerçeklestirdi.

Emine Erdogan, tanitimda yaptigi konusmasina, Birlesmis Milletler’in gündeminde yer tutan barisin korunmasindan, yoksullukla mücadeleye, insan haklarindan, iklim degisikligine kadar birçok basliktan Afrika ülkelerinin orantisiz biçimde etkilendigini belirterek basladi.

Erdogan, öte yandan Afrika’nin iki binin üzerinde dil ve etnik topluluga sahip, 1 milyari askin nüfusu olan büyük bir zenginlik olduguna vurgu yaparak, bu potansiyelin, Afrika’yi 21. yüzyilin parlayan yildizi yapacagina can-i gönülden inandigini dile getirdi.

Türkiye’nin 2005 yilinda baslattigi Afrika açiliminin Afrika ile olan kadim dostlugun perçinlenmesine vesile oldugunu ifade eden Erdogan konusmasinin devaminda Afrika seyahatlerine atif yaparak “Bende ayri ayri hatiralari olan her bir yolculukta, endisenin, nesenin, gözyasinin, dünyanin her yerinde ayni olduguna yakindan sahit oldum. Insanligin bütün duygularinin evrensel oldugunu içsellestirdim. Anne kalbinin evrensel ritmini isittim. Dünyanin neresine dagilmis olursak olalim, insanlik tek ve bütün bir ailedir. Bu bakis açisina sahip olmak, din, dil, irk ayrimi gözetmeden, kardesçe kucaklasmanin anahtaridir. Birbirinden zengin kültürler barindiran essiz Afrika cografyasini kesfetme heyecani sirasinda, ‘öteki’ni degil, yakinliklari kesfettim. Yüzyillar boyunca sömürgeye, yoksulluga konu olmus Afrika’nin, bambaska bir yüzünü gördüm.” diye konustu.

Afrika’ya yaptigi yolculuklarin insanlik ailesine karsi olan sorumluluklarini derinden hissettirdigini dile getiren Erdogan, sözlerine söyle devam etti:

“Türk Milleti, tarihi boyunca bu ögretiyi bir yasam kültürü haline getirmistir. Dünyanin neresinden bir ah yükselse, Türkiye oraya insani yardim tasimistir. Bu miras, hayatim boyunca manevi pusulam oldu. Öte yandan, annem Hayriye Hanim’in, ismiyle müsemma hayirsever kisiliginin izdüsümü olan bu vicdan mirasini, ben de torunlarima birakmak istedim. 'Öteki' degil, 'biz' diyebilmenin güzelligini insanlara hediye edebilirsem ne mutlu bana! Umarim, naçizane bir araya getirdigim bu satirlar, kalpten kalbe ulasan bir sevgi köprüsü kurar.”

Erdogan, “Bu kitap Afrika seyahatlerim öncesinde yaptigimiz çok yönlü hazirliklara, bizleri hep güler yüzleriyle karsilayan First Lady dostlarimin verdigi bilgilere, büyükelçilerimiz ve eslerinden ögrendiklerime ve sicak Afrika insanlarinin gözlerinden okuduklarima dayaniyor. Her birine, bana ögrettikleri için, sükran borçluyum.” diyerek sözlerini tamamladi.

- BM Genel Sekreter Vekili: “Bu kitabin Afrika ile ilgili benzer girisimlere ilham vermesini umuyorum”

Emine Erdogan, "Afrika Seyahatlerim" adli kitabinin tanitimina Bosna-Hersek Cumurbaskanligi Konseyi Baskani’nin esi ile Brundi, Kuzey Makedonya, Litvanya, Maldivler, Sierra Leone ve Komorlar First Leydilerinin yani sira, Eritre Daimi Temsilcisi Sophia Tesfamarian, Rwanda Daimi Temsilcisi Valentine Rugwabiza, Disisleri, Milli Savunma ve Ticaret Bakanlarinin esleri, milletvekilleri ve STK temsilcileri katildi.

Tanitimda Birlesmis Milletler Genel Sekreter Vekili Amina Mohammed de bir konusma yapti.

Afrika’nin, halklari ve kültürlerinin, yasadigi zorluklarin ve en çok da gençlerinin, kadinlarinin ve kizlarinin hayatini degistirme firsatlarini gözler önüne seren bu etkinlikte bulunmaktan memnuniyet duydugunu söyleyen Amina Mohammed, “Bu kitabin Afrika ile ilgili benzer girisimlere ilham vermesini umuyorum ve bu umudumun buradaki birçok kisi tarafindan paylasildigini biliyorum” dedi.

Türkiye’nin 2005 yilinda Afrika girisiminin baslamasindan bu yana BM’nin Türkiye ve Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi’nin da (TIKA) aralarinda bulundugu Türk kuruluslari ile birlikte Afrika’da kalkinma projelerine imza attigini vurgulayan Mohammed, Kovid-19 salgininin Afrika’daki kalkinma projeleri de etkiledigi bu dönemde, Türkiye’nin ortak oldugu sürdürülebilir kalkinma projelerinin her zamankinden daha önemli oldugunu kaydetti.

Mohammed, Emine Erdogan’a “Bu kitaptaki çagriniz gelismekte olan ülkeleri insan merkezli olmaya ve insana öncelik vermeye tesvik etmesi bakimindan olaganüstü bir örnek sunuyor. Liderliginiz ve dostlugunuz için ve kimsenin geride kalmayacagi sürdürülebilir bir gelecek kurma çalismalarimiza verdiginiz destekten dolayi tesekkür ederim,” diye seslendi.

- Kitabin geliri Afrikali kadin ve çocuklara gidecek

Anadolu Ajansi muhabirine konusan Afrika Birligi BM nezdinde Daimi Gözlemcisi Büyükelçi Fatima Kyari Mohammed kitap hakkinda sunlari kaydetti: “Bu çok güzel bir girisim, tüm gelirlerinin ihtiyaci olan kadinlara ve çocuklara gidecek olmasi da memnuniyet verici. Kitap, Afrika ile ilgili farkli bir perspektif sunuyor. Afrika yalnizca açlik, fakirlik ve hastalik degildir. Kaynaklarla dolu, muhtesem bir kitadir. Bu kitap Afrika ile ilgili anlatiyi degistirmek için güzel bir firsat.”

Emine Erdogan, annesi Hayriye Hanim'a atfettigi "Afrika Seyahatlerim" adli ilk kitabinda, 2014-2020 yillarinda Cezayir, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Cibuti, Somali, Fildisi Sahili, Gana, Nijerya, Gine, Uganda, Kenya, Tanzanya, Mozambik, Madagaskar, Sudan, Çad, Tunus, Moritanya, Mali, Güney Afrika Cumhuriyeti, Zambiya, Gambiya ve Senegal olmak üzere 23 Afrika ülkesine gerçeklestirdigi seyahatlerdeki anilarina yer verdi.

Türkçe, Ingilizce, Fransizca ve Arapça ile Afrika'da yaygin olarak kullanilan Svahili dillerinde yayimlanacak "Afrika Seyahatlerim" kitabinin Türkçesi, Turkuaz Yayinlari tarafindan ekim ayi basinda piyasaya sunulacak.

"Afrika Seyahatlerim" kitabinin tüm geliri, Afrika El Sanatlari Pazari ve Kültür Evi’ne bagislanarak, Afrikali kadin ve çocuklara, saglik ve egitim yardimi olarak ulastirilacak.
Kaynak: AA