Cumhurbaskani Erdogan, ABD'de Is Adamlarina Seslendi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Ikili ticaret hacmimizin yilsonunda 25 milyar dolara ulasmasini bekliyoruz. Siz is insanlarimizla birlikte salgin sonrasi dönemi dogru sekilde degerlendirmemiz halinde 100 milyar dolar hedefimize rahatlikla ulasacagimiza inaniyorum” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, BM Genel Kurulu’nun 76. toplantisi için geldigi New York’ta Amerikan is dünyasinin temsilcileri ile bir araya geldi. Türk Amerikan Is Konseyi tarafindan düzenlenen aksam yemeginde is dünyasinin temsilcilerine seslenen Cumhurbaskani Erdogan, salgin sonrasi dönemi dogru sekilde degerlendirilmesi halinde ikili ticaret hacminin 100 milyar dolar hedefine rahatlikla ulasacagini söyledi.



“100 milyar dolar hedefimize rahatlikla ulasacagimiza inaniyorum”

Türkiye ile ABD arasindaki ikili ticaret hacminin yilsonunda 25 milyar dolara ulasmasini bekledigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye ve ABD, iki güçlü stratejik ortak ve 70 yillik müttefiktir. Bu çok özel ve saglam temellere dayanan isbirligimiz yillardir dünyanin pek çok cografyasinda barisa, istikrara ve güvenlige katki saglamistir. Son dönemde yasanan kritik gelismeler ülkelerimiz arasindaki stratejik ortakligin önemini bir kez daha göstermistir. Sadece ekonomi ve ticarette degil, güvenlikten teröre, savunmadan yatirimlara uzanan genis bir alanda ciddi isbirligi imkanlarimiz bulunuyor. Kisisel iliskilerde oldugu gibi devletler de zaman zaman bazi konularda görüs ayriligi yasayabilir. Biz bunlarin dayanisma ve karsilikli saygi çerçevesinde diyalog yoluyla asilabilecegine inaniyoruz. Türk-Amerikan iliskilerini, konu bu zaviyeden ele alindiginda karsilasilabilen zorluklari asabilecek olgunluga ve kapasiteye sahip oldugu görülecektir. Önemli olan her iki ülkede de bu yönde kuvvetli bir siyasi anlayis ve iradenin bulunmasidir. Degerli dostun Baskan Biden ile 14 Haziran’da Brüksel’de yaptigimiz samimi ve kapsamli görüsmede bu konudaki ortak irademizi teyit ettik. Sayin Baskan ile ekonomik iliskilerimizin gelistirilmesinin hem mümkün hem de gerekli oldugu hususunda tam bir mutabakat içindeyiz. Ikili ticaret hacmimizi 100 milyar dolara ulastirmaya yönelik kararliligimizi beraberce vurguladik. Bu rakamin, dogru adimlarin atilmasi halinde rahatlikla erisilebilecek gerçekçi bir hedef teskil ettiginde hemfikiriz. Nitekim Türkiye ile ABD arsindaki ikili ticaret hacmi salgin sartlarina ragmen geçen sene 21 milyar dolara yükselmistir. ABD, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptigi ülkeler arasinda üçüncü sirada yer almaktadir. Ikili ticaret hacmimizin yilsonunda 25 milyar dolara ulasmasini bekliyoruz. Siz is insanlarimizla birlikte salgin sonrasi dönemi dogru sekilde degerlendirmemiz halinde 100 milyar dolar hedefimize rahatlikla ulasacagimiza inaniyorum” diye konustu.

“Türkiye giderek daha çok öne çikmaya basladi”

Ekonomik ve ticari iliskilerin gelismesinde artan karsilikli yatirimlarin önemli bir rolü bulundugunu kaydeden Erdogan, “2021 yilinin Haziran ayi itibariyle Türkiye’de faaliyet gösteren Amerikali sirket sayisi bin 971’e ulasti. Amerika’nin Türkiye’deki dogrudan yatirimlari 13 milyar dolari buldu. Türk yatirimcilar da Amerika’da 7,2 milyar dolarlik dogrudan yatirim yapti. Uygun maliyet ve genis üretim imkanlari, iyi egitimli is gücü ve modern lojistik alt yapisiyla Türkiye küresel ticarette giderek daha fazla ön plana çikiyor. Ülkemiz salgin dönemi boyunca küresel tedarik zincirlerinin güvenilir bir halkasi oldugunu göstermistir. Salgin döneminde sadece saglikta degil üretim, lojistik, kamu güvenligi, istihdam, sosyal destekler alanlarinda da ülkemiz pozitif yünde ayristi. Asya merkezli üretim agina alternatif arayislarinda üç kitayi birlestiren stratejik konumuyla Türkiye giderek daha çok öne çikmaya basladi.

Olumsuz küresel ekonomik iklime, tedarik ve lojistik zincirlerindeki aksakliklara ve artan korumaciliga ragmen 2020 yilini büyüme ile kapattik. Geçtigimiz yil gerçeklestirdigimiz yüzde 1,8’lik büyüme orani ile G-20 içinde ikinci sirada yer aldik. Ayni dönemde G-20’de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden olduk. Bu ivmeyi 2021’in ilk çeyreginde yüzde 7,2 ve ikinci çeyreginde 21, 7 oraninda büyüme oranlari yakalayarak devam ettirdik. Ayni sekilde ihracatta da bir rekora imza atarak yillik bazda 210 milyar dolari geride biraktik” seklinde konustu.

Son 19 yildir araliksiz sürdürülen reform gündeminden kopmadiklarini ifade eden Erdogan, “Kisa süre önce insan haklari eylem planimiz ile ekonomi reform paketimizi milletimizle paylastik. Ülkemizi sivil, daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavusturma hedefiyle baslattigimiz çalismalarimizi sürdürüyoruz. Uluslararasi yatirimcilarin ülkemizde güvenle yatirim yapmalari için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmeye devam edecegiz. Küresel ekonomi ve üretim paradigmasinda yasanan köklü degisimleri de yakindan izliyoruz. Insanligin iklim degisikliginin yikici etkilerini giderek daha fazla hissetmeye basladigini görüyoruz. Bizde ekonomimizi bu yönde dönüstürecek yenilikçi ve çevre dostu adimlar atiyoruz. Esnek ve yüksek üretim kapasitemiz özellikle tedarik zincirleri ve arz güvenligi bakimindan Amerikan firmalari için birçok firsat barindiriyor. Ekonomik ve ticari dayanismamizi güçlendirmenin bir yolu da isbirligi alanlarimizi çesitlendirmekten geçiyor. Enerji konusu bu bakimdan her iki ülkeye ciddi imkanlar sunuyor. Amerika ile enerji alanindaki isbirligimiz, özellikle sivilastirilmis dogal gaz sektöründeki ortak faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. Bu alandaki isbirligimizi önümüzdeki dönemde daha da ilerletecegimize inaniyorum. Bayrak tasiyicimiz THY Amerika’da hali hazirda 10 noktaya dogrudan uçus gerçeklestirmektedir. 23 Eylül’de Dallas Havaalani’na da uçuslar baslayacak. THY’nin gelismis agi ile kurulan bu hava köprüsünün turizm basta olmak üzere iliskilerimizin her boyutuna müspet yansimalari olacagi asikardir” açiklamasinda bulundu.

“Amerika’nin Türkiye’ye yönelik ticareti engelleyici bazi tek tarafli uygulamalari isimizi zorlastiriyor”

Is insanlarinin iki ülke arasindaki dostlugun ve ortakligi elçileri oldugunun altini çizen Erdogan, konusmasini söyle sürdürdü:

“Türkiye ve ABD arasindaki ekonomik ve ticari ortakligin gerçek potansiyeline ulasmasinda sizlerin verecegi güçlü destegin katkisi büyük olacaktir. Önümüzdeki bu kazançli potansiyelden daha fazla faydalanmak için karsilikli diyalog ve isbirligini artirmaliyiz. Bu amaçla Amerika’nin farkli sektörel önceliklere sahip 50 eyaletine yönelik yerel odakli ticaret politikalari gelistiriyoruz. Biz bu dogrultuda samimiyetle çalisirken Amerika’nin Türkiye’ye yönelik ticareti engelleyici bazi tek tarafli uygulamalari isimizi zorlastiriyor. Bununla birlikte bu meselelerin karsilikli çikar ve anlayis temelinde diyalog yoluyla çözüme kavusturulacagini düsünüyoruz. Siz is insanlarina bu konuda büyük rol düsmektedir. Ticaretimizin önündeki engellerin kaldirilmasi hususunda Amerikan makamlari nezdinde girisimlerde bulunmanizi bekliyoruz. Türk-Amerikan iliskilerinin ilerletilmesi için sizlerin ve is konseylerinin gösterecegi katkilarin çarpan etkisi yapacagi süphesizdir. Tek gündemi Türk-Amerikan iliskilerini zehirlemek olan bazi lobilerin ve çikar gruplarinin ülkemiz aleyhindeki asilsiz karalama kampanyalarinin gerçek amacini ve arz ettigi tehlikeyi de çok iyi gördügünüzü biliyorum. Bu art niyetli, hukuki ve tarihi gerçeklerden uzan bu faaliyetlere karsi saglam bir durus sergileyeceginize inaniyorum.”
Kaynak: İHA