Avustralya Basbakani Morrison, Macron'la Denizalti Anlasmasinin Iptalini Görüsmeyecegini Söyledi

MELBOURNE – Resmi temaslarda bulunmak üzere Amerika’ya giden, Avustralya Basbakani Scott Morrison, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Birlesmis Milletler Genel Kurulu'nda görüsme plani olmadigini söyledi.

Avustralya Yayin Kurumunda yer alan habere göre, Basbakan Morrison, ülkesinin Fransa ile 90 milyar Avustralya dolari (yaklasik 66 milyar ABD dolari) tutarindaki geleneksel denizalti filosu insa etme projesinin iptaliyle ilgili açiklamada bulundu.

Anlasmanin iptaliyle Fransa'nin hayal kirikligina ugramayacagini düsünmenin saflik olacagini ancak bunu Avustralya'nin ulusal çikarlari için yapmasi gerektigini savunan Morrison, ‘‘Avustralya'nin yaptigi, bölgenin baris ve istikrarina katkida bulunmaktir. Tüm ülkeler kendi çikarlari dogrultusunda kararlar almak zorundadir.’’ ifadelerini kullandi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile Birlesmis Milletler Genel Kurulu'nda görüsme plani bulunmadigini belirten Morrison, ‘‘Su anda bunun için bir firsat yok. Bu firsatin zamanla geleceginden eminim. Ancak su andaki hayal kirikligini anliyorum ve Paris'e dönen Büyükelçileri ile istisareler üzerinde çalisiyorlar ve bu konuda sabirli olacagiz.’’ seklinde konustu.

Basbakan Morrison, Amerika’daki temaslari sirasinda, ABD ve Ingiltere imzaladiklari Avustralya’nin nükleer enerjili denizaltiya sahip olmasini saglayacak güvenlik anlasmasi AUKUS ile ilgili, Avrupali ??liderlerin yani sira ASEAN liderleriyle de görüsmelerde bulunacagini sözlerine ekledi.

- Fransa, Avustralya’yi ‘‘ihanetle’’ suçlamisti

Avustralya, ABD ve Ingiltere tarafindan 16 Eylül'de imzalan AUKUS anlasmasinin ardindan, Avustralya’nin Fransiz Naval Group'la yaptigi 12 geleneksel dizel elektrikli denizalti insasini öngören 90 milyar Avustralya dolari (66 milyar ABD dolari) tutarindaki sözlesmenin iptal edildigi açiklanmisti.

Anlasmanin iptalini "ihanet" olarak degerlendiren Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ise "Sirtimizdan vurulduk." ifadelerini kullanmisti.

Bakan Drian, Fransa Cumhurbaskani Macron'un talimatiyla Fransa'nin Canberra ve Washington Büyükelçilerini danismak amaciyla acilen geri çagirma karari aldiklarini açiklamisti.

Anlasmaya imza koyan üç ülkenin isimlerinin Ingilizcedeki kisaltmasindan olusan ‘‘AUKUS’’ adli üçlü güvenlik ortakligi anlasmasinin Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde büyüyen askeri varligina karsi yapildigi açiklanmisti.

Kaynak: AA