AK Parti'li Turan 'Altineller Geleneksel El Sanatlari Festivali'ne Katildi

AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan, "Ahilik bu topraklarda sadece bir meslek faaliyeti, bir meslek teskilati degil. Bir ahlaki, bir imani ifade eden çok kiymetli bir hazinemizdir bizim için. Yüzyillardan beri var oldugumuzun en güzel göstergelerinden bir tanesi." dedi.

Turan, Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan, somut olmayan kültürel mirasin yasatilmasi amaciyla Çanakkale'de düzenlenen Altineller Geleneksel El Sanatlari Festivali'nin açilisina katildi.

Iskele Meydani'nda gerçeklestirilen törende konusan Turan, Türk kültüründe ahiligin çok büyük öneme sahip oldugunu söyledi.

Bunun için ahilige bir deger olarak baktiklarini anlatan Turan, söyle devam etti:

"Ahilik bu topraklarda sadece bir meslek faaliyeti, bir meslek teskilati degil. Bir ahlaki, bir imani ifade eden çok kiymetli bir hazinemizdir bizim için. Yüzyillardan beri var oldugumuzun en güzel göstergelerinden bir tanesi. Biz birçok ülkede oldugu gibi dün var olan bir millet degiliz. Biz bin yillardan beri bu topraklarda hatta daha ötesi Troya'dan Assos'tan beri bu topraklarda var olan bu kültürü bugünlere tasiyan, özellikle Islam medeniyetiyle beraber bambaska bir tarih yazan özel bir nesiliz. Ahilik de yazili kültürün çok ötesinde bizim kendi genlerimize ait olan çok farkli bir etkinlik."

Turan, ahiligin bugün farkli isimlerle hayat bulduguna isaret ederek sunlari kaydetti:

"Günümüzde esnaf ve sanatkarlar odasi ismiyle karsimizda duran bu kiymetli hatiranin gelecek nesillere tasinmasi en büyük görevlerimizden. Altini bin kere çiziyorum, ahilik sadece bir teskilatlanma modeli degil, bir esnaf örgütü degil, çok daha öte bir ahlakin tüm omuzlarimizda yüz yillardir tasinmasi demek. Bu ahlaki kaybetmedigimiz zaman, hayata sadece dükkani aç kapat, sadece para kazan olarak bakmadigimiz zaman çok kiymetli destanlari beraber yazdik."

- "Kültürel degerlerimizin korunmasini amaçlamaktayiz"

Kültür ve Turizm Bakanligi Arastirma ve Egitim Genel Müdürü Okan Ibis ise Çanakkale'nin büyük zaferlere ev sahipligi yapmis, adina türküler, destanlar yazilmis, yesilin maviyle kucaklastigi, geçmisin gelecekle harmanlandigi bir yer oldugunu söyledi.

Kentin yüzyillardir tarihi ve kültürel önemini korumaya devam ettigini belirten Ibis, "Sadece ülkemizde degil dünya tarihinde de bir dönüm noktasi olan Çanakkale Zaferlerinin yasandigi bu topraklar binlerce aziz sehidimize ebedi istirahat yeri olmustur. Kutsal vatan topraklarini canlari pahasina koruyarak sehitlik onuruna erisen aziz sehitlerimizi minnet ve sükranla aniyorum." dedi.

Geleneksel el sanatlarinin babadan ogula, ustadan çiraga aktarilarak bugüne ulastigini anlatan Ibis, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kültürel degerlerimizin korunmasi, yasatilmasi, kusaktan kusaga aktarilmasi, gelenegi sürdüren sanatçilarimizin tanitilmasi ve desteklenmesini amaçlamaklayiz. Ülkeminiz dört bir yaninda düzenledigimiz Geleneksel El Sanatlari Festivalleri vasitasiyla el sanatlarinda teknik, motif, renk, malzeme gibi unsurlar ile sanat adabi, ahilik kültürü gibi konularda da sanatçilar için önemli bir paylasim ve bilgi alisverisi ortaminin saglandigini da görüyoruz."

Ibis, kültürel mirasin görkemli örneklerinin UNESCO vasitasiyla dünyaca taninmasina ve insanligin ortak mirasi olmasina yönelik ciddi adimlar attiklarini hatirlatarak, "Yogun gayretle sürdürdügümüz kültürel diplomasi ile milletimizin degerlerinin tüm dünya tarafindan bilinmesine ve bu sayede olusacak kültür ekonomisine de katki sagliyoruz." ifadesini kullandi.

Konusmalarin ardindan Türkiye'nin "Yasayan Insan Hazineleri" arasinda yer alan Bigali kispet ustasi Irfan Sahin ile seramik ustasi Ismail Bütün'e hediye takdim edildi, ardindan stantlar gezildi.

Açilisa, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Sahin, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu, Çanakkale Belediye Baskani Ülgür Gökhan, Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ile protokol üyeleri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: AA