ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Uluslararasi Forumlarda Tekrar Masaya Oturduk'

ABD’nin New York kentinde toplanan Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’nda ABD Baskani Joe Biden, küresel toplum için uzun vadeli vizyonunu sunarak, ABD’nin Afganistan’dan geri çekilmesine ve korona virüs (Covid-19) salginina iliskin konulara degindi. Biden, "Dikkat çekmek ve ortak zorluklara yönelik küresel eylemi tesvik etmek için, özellikle BM basta olmak üzere uluslararasi forumlarda tekrar masaya oturduk" dedi.

ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Uluslararasi Forumlarda Tekrar Masaya Oturduk'
ABD’nin New York kentinde bir araya gelen Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu’nda konusan ABD Baskani Joe Biden, ABD Baskani görevine baslamasindan bu yana bir BM Genel Kurulu’ndaki ilk konusmasini gerçeklestirdi. BM Genel Kurulu’ndaki konusmasina, dünya genelinde korona virüs (Covid-19) salgini nedeniyle meydana gelen büyük kayiplara deginerek baslayan Biden, "Bu yil, büyük aci ve olaganüstü ihtimallerle iç içe bir anda bulusuyoruz. Dünyanin dört bir yaninda insanlarin canina mal olmaya devam eden ve varligimizi çok fazla etkileyen bu yikici salgina karsi çok sey kaybettik. Her milletten, her kökenden 4,5 milyondan fazla insanin yasini tutuyoruz. Her ölüm bireysel bir kalp kirikligidir" ifadelerini kullanarak, bunun "dünyamiz için belirleyici bir 10 yil" olduguna dikkat çekti.

"KAYNAKLARIMIZI GELECEGIMIZIN ANAHTARLARINI TUTAN ZORLUKLARA ADAMAYA ODAKLANIYORUZ"

Dünya liderlerine yaptigi konusmasinda Baskan Biden, küresel toplum için uzun vadeli vizyonunu sunarak, ABD’nin Afganistan’dan geri çekilmesi konusuna iliskin ABD’nin geçmisin savaslarina devam etmek yerine, gelecege odaklanacaginin altini çizdi. Biden, "Geçmisin savaslarinda savasmaya devam etmek yerine, kaynaklarimizi kolektif gelecegimizin anahtarlarini tutan zorluklara adamaya odaklaniyoruz. Bu salgini sona erdirmek, iklim krizini ele almak, küresel güç dinamiklerindeki degisimleri yönetmek, ticaret, siber ve gelisen teknolojiler gibi hayati konularda dünyanin kurallarini sekillendirmek ve bugün oldugu gibi terör tehdidiyle yüzlesmek" diye konustu.



"AFGANISTAN’DA 20 YILLIK SAVASI BITIRDIK"

ABD’nin Afganistan’dan geri çekilmesi ile 20 yillik bir savasin da sona erdigini belirten Biden, bu savasin sona ermesi ile birçok yeni çagin açildigini kaydetti.

Biden, "Afganistan’da 20 yillik savasi bitirdik ve bu amansiz savas dönemini kapatirken yeni bir amansiz diplomasi çagini, dünyanin dört bir yanindaki insanlari ayaga kaldirmanin yeni yollarina yatirim yapmak için kalkinma yardimimizin gücünü kullanmada, demokrasiyi yenilemek ve savunmak için, Karsilasacagimiz sorunlar ne kadar zor veya karmasik olursa olsun halk tarafindan ve halk için yönetimin hala tüm insanlarimiz için en iyi yol oldugunu kanitlamak için yeni bir çagi açiyoruz" dedi.

Konusmasinda, odagin Hint-Pasifik bölgesine çevrilecegini belirterek, müttefikler ve BM ile çalisma sözü veren Baskan Biden, "ABD, odagimizi bugün ve yarin en önemli olan Hint-Pasifik gibi dünyanin önceliklerine ve bölgelerine çevirirken bunu, ortak gücümüzü, hizimizi ve bu küresel zorluklarla basa çikma konusundaki ilerlememizi artirmak için isbirligi ve BM gibi çok tarafli kurumlar araciligiyla müttefiklerimiz ve ortaklarimizla yapacagiz" ifadelerini kullandi.

"ULUSLARARASI FORUMLARDA TEKRAR MASAYA OTURDUK"

Baskan Biden, ABD’nin iklim degisikligi, küresel saglik ve Covid-19 salginini hafifletme gibi uluslararasi konularda liderlik rolünü geri aldigini vurguladi. Biden, "Dikkat çekmek ve ortak zorluklara yönelik küresel eylemi tesvik etmek için, özellikle BM basta olmak üzere uluslararasi forumlarda tekrar masaya oturduk" ifadelerine yer verdi.

Biden, bu yil Kuzey Atlantik Antlasmasi Örgütü (NATO), Avrupa Birligi (AB), Güneydogu Asya Uluslari Birligi (ASEAN) ve Hindistan, Avustralya ve Japonya ile "bugün ve yarinin" zorluklarini ve tehditlerini ele almak için "Dörtlü" ortaklik ile yapilan ittifaklara dikkat çekti. Baskan Biden, "Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ile yeniden bir araya geldik ve dünya çapinda hayat kurtaran asilar sunmak için COVAX ile yakin bir ortaklik içinde çalisiyoruz. Paris iklim anlasmasina yeniden katildik ve gelecek yil BM’de Insan Haklari Konseyi’nde yeniden yer almak için yarisiyoruz. ABD dünyayi harekete geçirmeye çalisirken, biz sadece gücümüzün örnegiyle degil, örnegimizin gücüyle de önderlik edecegiz" dedi.

Dünya liderlerini iklim degisikligiyle mücadelede birlesmeye çagiran Baskan Biden, ve BM Genel Kurulu’na bu krizin "sinirsiz" oldugunu belirtti.

Biden, "Bu yil sinirsiz iklim krizinden kaynaklanan yangin, ölüm ve yikim getirdi. Dünyanin her yerinde gördügümüz asiri hava olaylari, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in hakli olarak insanlik için kirmizi kod dedigi seyi temsil ediyor" ifadelerini kullandi.

Bilim insanlarinin ve uzmanlarin dünyaya, "gerçek anlamda dönüsü olmayan bir noktaya hizla yaklasildigini" belirttigini aktaran Biden, "Küresel isinmayi 1,5 santigrat derece ile sinirlama hayati hedefimize ulasmak için, 2021 Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi (COP26) için Iskoçya’nin Glasgow kentinde bulustugumuzda her ulusun mümkün olan en yüksek hirslarini masaya getirmesi gerekiyor. Sonrasinda ise, zaman içinde kolektif hirsimizi yükseltmeye devam etmeliyiz" dedi.



BIDEN, 100 MILYAR DOLARLIK YARDIM PLANINI DUYURDU

Iklim degisikligi nedeniyle meydana gelen "yaygin ölüm ve yikima" atifta bulunan Baskan Biden, gelismekte olan ülkelerin krizle mücadele etmesine yardimci olmak için ABD fonlarini ikiye katlamak için Kongre ile birlikte çalisacagini duyurdu. Biden, özel sermaye çabalariyla birlikte adimin, iklim krizi ile mücadelede gelismekte olan ülkelere 100 milyar dolarlik bir yardim ulastirmayi hedeflediklerini kaydetti.



"IRAN ÜZERINE DÜSENI YAPARSA ANLASMAYA DÖNMEYE HAZIRIZ"

BM 76. Genel Kurulu’nda gerçeklestirdigi konusmasinda Iran ile nükleer anlasma konusunda deginen Biden, yönetiminin Iran’in nükleer programini sinirlayan 2015 anlasmasina yeniden katilma konusundaki istekliligini yineledi. Biden, "Iran’in nükleer silahlara sahip olmamasi için gerekeni yapariz. Iran üzerine düseni yaparsa anlasmaya dönmeye haziriz" ifadelerini kullandi.

Ayrica, Kore Yarimadasi’nin tamamen nükleerden arindirilmasinin da amaçlari arasinda yer aldigini belirten Biden, "Sürdürülebilir diplomasi ile Kore Yarimadasi’nin tamamen nükleerden arindirilmasi da amaçlarimizdan biri" dedi.



"BOMBALAR VE MERMILER COVID-19’A VE GELECEKTEKI MUTASYONLARINA KARSI KORUYAMAZ"

ABD ordusunun "ABD’nin kendisini, müttefiklerini ve çikarlarini, saldirilara karsi savunmaya devam edecegini" belirten Baskan Biden, misyonun "açik ve ulasilabilir olmasi gerektigini" kaydetti.

Biden, "ABD askeri gücü, ilk degil, son çare aracimiz olmali ve dünyada gördügümüz her soruna yanit olarak kullanilmamalidir. Gerçekten de bugün en büyük endiselerimizin çogu, silahlarin gücüyle çözülemez ve hatta ele dahi alinamaz. Bombalar ve mermiler, Covid-19’a veya gelecekteki mutasyonlarina karsi koruyamaz. Bu salginla savasmak için kolektif bir bilim eylemine ve siyasi iradeye ihtiyacimiz var. Dünya çapinda hayat kurtarmak için mümkün oldugu kadar çabuk asilanmamiz ve oksijene, testlere ve tedavilere erisimi artirmamiz gerekiyor" dedi.



ABD, KÜRESEL OLARAK AÇLIKLA MÜCADELE IÇIN 10 MILYAR DOLAR TAAHHÜT EDIYOR

Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nda yaptigi konusmada, ABD’nin açligi sona erdirme ve yurtiçi ile yurtdisinda gida sistemlerine yatirim yapma çabalarina 10 milyar dolarlik bir taahhütte bulunacagini duyuran Biden, "Dünya genelinde yaklasik her 3 kisiden 1’inin yeterli gidaya erisiminin olmadigi bir zamanda, ABD, ortaklarin ile acil yetersiz beslenmeyi ele almak ve önümüzdeki on yillar boyunca dünyayi sürdürülebilir bir sekilde besleyebilmemizi saglamak için bir araya getirme taahhüdünde bulundu" ifadelerini kullandi.

"ISRAIL’IN GELECEGI IÇIN IKI DEVLETLI ÇÖZÜMÜN EN IYI YOL OLDUGU KANAATINDEYIM"

ABD’nin bagimsiz Israil devletine "kesin" destegini aktaran Baskan Biden, Israilliler ve Filistinliler arasinda uzun süredir devam eden ihtilaf için iki devletli bir çözüme inandigini bildirdi. Biden, "Iki devletli bir çözümün, Israil’in Yahudi demokratik bir devlet olarak gelecegini garanti altina almanin, yasayabilir, egemen ve demokratik bir Filistin devletinin yaninda baris içinde yasamanin en iyi yolu olduguna inanmaya devam ediyorum. Su anda bu hedeften çok uzagiz. Ilerleme ihtimalinden vazgeçmemize asla izin vermemeliyiz" dedi.

Kaynak: İHA