AB Konseyi Baskani Michel, ABD'yi ''Denizalti Anlasmasi'' Nedeniyle ''Sadakatsizlikle'' Suçladi Açiklamasi

''Joe Biden yönetimi, 'Amerika geri döndü' diyerek tarihi bir mesaj vermisti ama su an bunu sorguluyoruz. Amerika geri döndü ne demek, ABD Amerika'ya mi baska bir yere mi döndü bilmiyoruz''

Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel, ABD, Ingiltere ve Avustralya arasinda imzalanan denizalti anlasmasinin ardindan ABD'yi sadakatsizlikle suçlayarak, ''Joe Biden yönetimi, 'Amerika geri döndü' diyerek tarihi bir mesaj vermisti ama su an bunu sorguluyoruz. Amerika geri döndü ne demek, ABD Amerika'ya mi baska bir yere mi döndü bilmiyoruz.'' dedi.

BM 76. Genel Kurulu Görüsmeleri için New York'ta bulunan Michel, gazetecilere yaptigi açiklamada, Avustralya, ABD ve Ingiltere tarafindan imzalanan ve ''AUKUS'' olarak bilinen anlasmaya tepki gösterdi.

Trump yönetimi için ''AB'nin onun için yararli bir müttefik olmadigi çok açikti.'' degerlendirmesinde bulunan Michel, Biden yönetimine ise ''Joe Biden yönetimi, 'Amerika geri döndü' diyerek tarihi bir mesaj vermisti ama su an sorguluyoruz. Amerika geri döndü ne demek, ABD Amerika'ya mi baska bir yere mi döndü bilmiyoruz.'' sözleriyle tepki gösterdi.

Michel, "Müttefikler için temel ilke seffaflik ve güvendir ve bunlar bir arada olur. Peki biz ne görüyoruz? Net bir sekilde seffaflik ve sadakat eksikligi gözlemliyoruz.'' dedi.

Avustralya, ABD ve Ingiltere tarafindan 16 Eylül'de imzalan AUKUS anlasmasinin ardindan, Avustralya'nin Fransiz Naval Group'la vardigi 12 geleneksel dizel elektrikli denizalti insasini öngören 90 milyar Avustralya dolari (66 milyar ABD dolari) tutarindaki sözlesmenin iptal edildigi açiklanmisti.

Anlasmanin iptalini "ihanet" olarak degerlendiren Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ise "sirtimizdan vurulduk" ifadelerini kullanmisti.

Bakan Drian, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un talimatiyla Fransa'nin Canberra ve Washington Büyükelçilerini danismak amaciyla acilen geri çagirma karari aldiklarini açiklamisti.

Kaynak: AA