Yunan Besteci Mikis Theodorakis Yasamini Yitirdi

Yunan besteci, aktivist ve politikaci Mikis Theodorakis 96 yasinda hayatini kaybetti.

Yunan basininda yer alan haberlere göre, Theodorakis, yerel saatle 09.30'da baskent Atina'daki evinde yasamini yitirdi.

1964 yapimi sinema filmi "Zorba" için yaptigi müzikle "Sirtaki" dansini dünyaya duyuran sanatçi, bir süredir solunum rahatsizliklari nedeniyle tedavi görüyordu.

Dünya çapinda taninmis besteci, aktivist ve politikaci Mikis Teodorakis, 29 Temmuz 1925'te Sakiz Adasi'nda dünyaya geldi.

- Müzige çocuklugunda baslamisti

Babasi Giritli Yorgos Teodorakis, annesi Çesme-Urla dogumlu Aspasia Pulaki olan sanatçi, çocukluk yillarindan itibaren müzige karsi yogun ilgi duyarak beste yapmaya basladi.

Teodorakis, 17 yasinda ilk konserini verdi. Ikinci Dünya Savasi sirasinda Italya ve devaminda Almanya isgali altinda bulunan Yunanistan'da Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve Milli Kurtulus Cephesi (EAM) örgütünde direnis hareketine katildi.

- Iç savas döneminde sürgün edilmisti

Yunanistan'daki iç savas sirasinda birçok kez hapsedilen ve iskence gören Teodorakis, daha sonra ülkeden sürgün edildi.

Müzik ögrenimini sürdürmek üzere 1954 yilinda Paris'e yerlesen Teodorakis, 1961'de Yunanistan'a döndü.

Mikis Teodorakis, burada Lambrakis Gençlik Örgütünün baskanligina seçildi ve kisa bir süre sonra da Pire'den milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

1967 yilinda Albaylar Cuntasi döneminde, rejim karsiti faaliyetlerinden dolayi yeniden hapsedilen sanatçi, uluslararasi dayanisma kampanyasi sayesinde cezasi iptal edilerek 1970'te sürgüne gönderildi.

Teodorakis, 1974'te Albaylar Cuntasi'nin çöküsünden sonra tekrar ülkesine döndü.

- Türk-Yunan Dostluk Derneginin kurucularindandi

KKE ve Yeni Demokrasi Partisi ile dört kez milletvekili seçilen Teodorakis; Zülfü Livaneli, Aziz Nesin, Yasar Kemal gibi sanatçilarla 1986 yilinda Türk-Yunan Dostluk Dernegini kurdu.

Ayni dönemde Istanbul'da verdigi konserlerle de büyük ilgi toplayan Theodorakis, 1000 dolayinda sarki, çok sayida klasik müzik eseri yazdi ve besteledi. Ayni zamanda birçok tragedya ve modern tiyatro oyununun ve sinema filminin müzigini yazdi.

Kaynak: AA