Venezuela Hükümeti Ile Muhalefet Arasindaki Ikinci Tur Müzakereler Yeniden Baslayacak

Venezuela hükümeti ile muhalefet temsilcileri, yarin Norveç'in ara buluculugunda ikinci tur müzakereleri ele almak için Meksika'da yeniden bir araya gelecek.

Venezuela basininda çikan habere göre, Devlet Baskani Nicolas Maduro'nun delegeleri ve muhalefet temsilcilerinin katilacagi görüsmelerde iktidar, yaptirimlarin kademeli olarak kaldirilmasini, muhalefet ise seçim takviminin belirlenmesini hedefliyor.

Muhalefet temsilcilerinden birinin yerel basina yaptigi açiklamada, Meksika'da baslayacak ikinci tur görüsmelerinde öncelikli amaçlarinin seçim takviminin belirlenmesi oldugunu kaydetti.

Öte yandan taraflar arasindaki diyalog sürecine Norveç, Hollanda, Rusya, Bolivya ve Türkiye'nin de destek verecegi bildirildi.

Devlet Baskani Maduro, dün devlet televizyonuna yaptigi açiklamada, muhalefetin seçim istegine tepki göstererek, "Artik seçimlere gitmek istediginize göre, Venezuela'nin isgalini istediginizi ve yaptirimlardan sorumlu oldugunuzu unutmayin. Ülke ekonomisinin toparlanmasi için Ingiltere Merkez Bankasinda el konulan altinlarin iade edilmesi ve yaptirimlarin kaldirilmasi için saglam bir dilekçe sunacagiz. " ifadesini kullanmisti.

Venezuela'da basini eski Ulusal Meclis (AN) Baskani ve muhalif lider Juan Guaido'nun çektigi muhalefet, dünkü duyurusunda kasimda yapilmasi beklenen bölgesel ve yerel seçimlere katilacagini belirtmisti.

Norveç'in ara buluculugunda bir araya gelen Venezuela iktidar partisi ile muhalefet temsilcileri, diyalog sürecine 3-6 Eylül'de kaldiklari yerden devam etme karari almisti.

- Müzakere süreci

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, 6 Agustos'taki açiklamasinda, Venezuela hükümeti ile muhalefet arasinda yapilmasi beklenen müzakerelerin ülkesinde gerçeklestirilecegini söylemisti.

Maduro, 23 Temmuz'daki açiklamasinda, tüm konularin ele alinmasi için muhalefet ile diyalog masasinda bulusabileceklerini kaydetmisti.

Maduro, konuya iliskin olarak 13 Mayis'ta yaptigi açiklamada da Guaido ile ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda görüsmeye hazir oldugunu ifade etmisti.

Guaido da ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda uluslararasi gözlemcilerin denetiminde ülkede "özgür ve adil" bir seçim takviminin belirlenmesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asilarinin temin edilmesi ve tüm siyasi tutuklularin serbest birakilmasi gibi taleplerde bulunmustu.

Kaynak: AA