Van Gölü'nün Zemininden 2 Milyon 780 Bin Metreküp Dip Çamuru Temizlenecek

Vali ve Belediye Baskanvekili Mehmet Emin Bilmez: 'Birinci etapta 680 bin metreküp, ikinci etapta 700 bin ve üçüncü etapta ise 1 milyon 400 bin metreküp çamur temizleyecegiz. Bunu her hangi bir ihale ile degil, belediyemizin ve kiralik is makineleri ile yapacagiz'

Van Gölü'nün kirlilikten kurtarilmasi amaciyla baslatilan çalismalar kapsaminda gölün zemininden 2 milyon 780 bin metreküp dip çamurunun temizlenmesi hedefleniyor.

Vali ve Büyüksehir Belediye Baskanvekili Mehmet Emin Bilmez, dip temizliginin yapildigi Iskele Sahili'nde incelemelerde bulundu, çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Bilmez, gazetecilere yaptigi açiklamada, yaklasik 2 yildir insaati devam eden Van Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisi'ni, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde devreye aldiklarini söyledi.

Tesiste artik tam kapasite ile hem fiziki hem de biyolojik aritma yapildigini belirten Bilmez, "Van Gölü bize Allah'in bahsettigi en güzel nimetlerinden biri. Ecdat bunu bize masmavi teslim etti, bizim de sonraki nesillere daha temiz teslim etmemiz gerekiyor. Maalesef atik sularimiz, göl kenarina yapilan ahirlarimiz gölü her gün korkunç derecede kirletiyordu. Atik sularimizin ileri biyolojik aritma metoduyla aritarak göle verilmesi ve gölün etrafindaki ahirlarin ortadan kaldirilmasi, kirliligin önlenmesi açisindan önemliydi. Bu ikisini gerçeklestirdik." diye konustu.

- "13 kilometrelik alanda temizlik yapacagiz"

Simdi de sahil seridinde olusan dip çamurunun temizlenmesi için çalismalara basladiklarini anlatan Bilmez, su bilgileri verdi:

"Bu çamuru nasil temizleyebiliriz diye Istanbul, Kocaeli ve bu tür çalismalari yapmis bütün belediyelerimizin çalismalarini arkadaslarimiz mahallinde inceledi. 3-4 metot var. Duba üzerine is makinesini bindirip, teknelerle çekip temizlik yapmak bu yöntemlerden biri ama o dubanin da sahile tam yanasmasi mümkün degil. Derin yerlerde ancak o çalismayi yapabiliyorduk. Iskele Bölgesi'nde, Edremit ve Gevas Marina'da o metotla temizlik yaptik. Burada da gördügünüz gibi gölün içine dogru açilan geçici yollar yapiyoruz. Is makinesi onun üzerinde sagi solu temizleyerek çikan çamuru kamyonlara yükleyip depolayacagimiz bölgeye gönderiyoruz. Sonrada açtigimiz yolu kaldiracagiz. Bu bölgede 13 kilometrelik bir alanda temizlik yapacagiz. 3 etaba böldük."

Gelecek süreçte is makinesi sayisini artiracaklarini, Van Gölü'nü koruma için hep birlikte seferber olacaklarini vurgulayan Bilmez, bununla da yetinmeyeceklerini, sahil bandinda parklar yaparak Van halkini denizle bulusturacaklarini söyledi.

Olaganüstü dönemlerde sahildeki parklarimizi toplanma alanlari olarak kullanacaklarini dile getiren Bilmez, "Van kamuoyunu da Van denizine sahip çikmaya davet ediyoruz. 'Hep birlikte bu denizimize çikalim' diyoruz. Birinci etapta 680 bin metreküp, ikinci etapta 700 bin ve üçüncü etapta ise 1 milyon 400 bin metreküp çamur temizleyecegiz. Bunu herhangi bir ihale ile degil, belediyemizin ve kiralik is makineleri ile yapacagiz. Çikan çamurlari daha önce tas ocagi olarak kullanilan alanda kurutarak üstünü kapatacagiz. Bu temizligi önümüzdeki yilin sonuna kadar tamamlamayi hedefliyoruz." ifadelerini kullandi.

Bilmez'e Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Van Su ve Kanalizasyon Idaresi Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan eslik etti.
Kaynak: AA