Rusya Açiklamasi ABD, Ukrayna'yi Rusya'ya Karsi Silah Olarak Kullaniyor

Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD’nin Ukrayna’yi Rusya’ya karsi "silah" olarak kullandigini söyledi.

Zaharova, baskent Moskova’da video konferans yoluyla düzenledigi haftalik basin toplantisinda, ABD ve Ukrayna arasindaki iliskileri degerlendirdi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin ABD’ye ziyaret gerçeklestirdigini animsatan Zaharova, "Washington'un Kiev'i Rusya’ya karsi silah olarak kullanmasi yeterince öngörülebilir ve üzücü sonuçlara yol açabilir." dedi.

Bu sonuçlarin Ukrayna için geçerli olacagini belirten Zaharova, "Bazi sonuçlar açikta. Bunlarin arasinda, Ukrayna’nin milli çikarlarini kaybetmesi, devletin islevsizligi, devletin çikarlari ve fonksiyonlarinin yerine ABD’nin çikarlari ve fonksiyonlarinin geçmesi, tarihsel kimligin kaybi." diye konustu.

Ukrayna’nin dogusundaki Donbas meselesine de deginen Zaharova, burada "iç savasin" yasandigini savundu.

Zaharova, uluslararasi topluma, Ukrayna’ya silah sevkiyatina ambargo koyma çagrisinda bulundu.

- "Rusya karsiti ABD-Ukrayna dostlugu esef verici"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptigi açiklamada Zelenskiy’in ABD’deki ziyareti esnasinda Ukrayna-ABD müzakerelerinin gündeminde Rusya konusunun oldukça fazla yer aldigina dikkat çekti.

Ukrayna-ABD dostlugunun Rusya karsitligi üzerine oldugunu söyleyen Peskov, "Yani onlar kendileri için degil, Rusya’ya karsi olduklari için dost oluyorlar. Bu, sadece esef vericidir." ifadelerini kullandi.

Peskov, Ukrayna’nin NATO üyeligi konusundaki istegi ve ABD’nin buna destegine iliskin ise Rusya’nin, sinirlarina NATO’nun askeri altyapisinin yaklasmasindan "hiç hoslanmadigini" vurguladi.

ABD’nin Ukrayna’ya askeri destegin saglanmasi yönündeki planini elestiren Peskov, sunlari kaydetti:

"Bu konu, Zelenskiy’in Washington’a ziyareti esnasinda müzakere edildi. Bu yardimin Ukrayna’nin güneydogusundaki krizin zorla çözülmesi girisimleri baglaminda Ukrayna tarafinin potansiyel beklenmeyen eylemlerine neden olabilecegini düsünüyoruz. Bu çok tehlikeli."

Kaynak: AA