Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Silahli Grupla Is Birligi Yaptigi Öne Sürülen Fransiz Sirket Protesto Edildi

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Fransa'nin Bangui Büyükelçiligi önünde toplanan bir grup, silahli örgütle anlasma yaptigi iddia edilen Fransiz içecek sirketi Castel Group'u protesto etti.

Ulusal basindaki habere göre, baskent Bangui'deki Fransiz Büyükelçiligi önünde toplanan göstericiler, silahli bir gruba ülkedeki faaliyetlerinin güvence altina almasi karsiligi yardim yaptigi ileri sürülen Fransiz sirketi aleyhine protesto gösterisi düzenledi.

Protestocular, Orta Afrika Cumhuriyeti Baris Birligi (UPC) adli isyanci gruba finansal destek sagladigi bildirilen Fransa'nin en büyük sarap üreticisi Castel Group'un ürünlerine boykot çagrisi yapti.

Amerikan Sivil toplum kurulusu "The Sentry" 18 Agustos'ta yayimladigi raporda, Castel Group'un OAC'de bulunan fabrikalarinin, seker kamisi tarlalarinin ve malzeme tedariki için kullandigi ana yollarin güvenliginin saglanmasi karsiliginda silahli UPC'ye nakit, araç ve yakit destegi sagladigini iddia etmisti.

20'den fazla silahli grubun faaliyet gösterdigi OAC'de ordu, bu gruplara karsi operasyonlar düzenliyor.

Seleka, Anti-Balaka, UPC, OAC Vatansever Hareketi (MPC), Tanrinin Direnis Ordusu (LRA) gibi silahli gruplar, özellikle yer alti kaynaklarinin zengin oldugu bölgelerin hakimiyeti için mücadele ediyor.

Ülkede, 2013'ten bu yana devam eden siddet olaylarinda çogunlugu Müslüman binlerce kisi katledilirken 1 milyondan fazla kisi yerinden oldu.

Kaynak: AA