Milli Egitim Bakani Özer, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisinin Ardindan Konustu Açiklamasi

'Okullarimiz ilk açilan ve son kapatilan yerler olmalidir' 'Okul öncesi ve birinci sinif toplam 2 milyon 359 bin 422 ögrencimiz, 2 gündür okullarina gidiyorlar. Bu okul öncesi ve birinci siniflar için toplam 165 bin 450 ögretmenimiz aktif olarak bu hafta ders vermeye, uyum haftasina katilmaya basladilar' '(Asi olmayan ögretmen ve personelden PCR istenmesi) Asi olmasa bile PCR ile ilgili bize intikal eden hiçbir problem yok'

Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Kovid-19 salginina deginirken "Okullarimiz ilk açilan ve son kapatilan yerler olmalidir." dedi.

Özer, Saglik Bakani Fahrettin Koca baskanliginda yapilan ve YÖK Baskani Erol Özvar'in katilimiyla düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin ardindan yaptigi açiklamada, okullarin haftada 5 gün yüz yüze egitime açilmasinda rehberlik eden, yardimci olan ve koordinasyon saglayan Saglik Bakanligi ve Bilim Kurulu üyelerine sükranlarini sundugunu belirtti.

Kovid-19'un dünyayi etkisi altina aldigi andan bu yana sosyal hayattan egitime kadar tüm alanlari olumsuz etkiledigini ve mecburi bir degisime zorladigini söyleyen Özer, ögrencilerin, ögretmenlerin ve egitim çalisanlarinin salgindan en az düzeyde etkilenmeleri için Saglik Bakanligi ve Bilim Kurulu ile esgüdümlü çalistiklarini ve sagligi önceleyerek kararlar aldiklarini kaydetti.

Özer, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ve UNICEF gibi uluslararasi kuruluslarin egitimin kesintisiz olarak yüz yüze devam etmesinin hayati önem tasidigini ifade ettigini hatirlatarak uzaktan egitimin ne kadar basarili olursa olsun asla yüz yüze egitimin yerine geçemeyecegini, yerine ikame edilemeyeceginin unutulmamasi gerektigini vurguladi.

Özer, bugün çocuklarin arkadaslari ve ögretmenleriyle sinif ortaminda egitim görmelerinin elzem oldugunu, yüz yüze egitime geçilmesinin bir tercih olmaktan çikip zorunluluk haline geldigini dile getirerek çocuklardan daha fazla fedakarlik istenilemeyecegini bildirdi.

- Okullara yönelik maske, dezenfektan ve temizlik malzemeleri destegi

Özer, Saglik Bakanligi ile yüz yüze egitim için gerekli adimlari atmaya devam ettiklerini anlatarak "Saglik Bakanligi ile birlikte olusturdugumuz Kovid-19 Salgininda Okullarda Alinmasi Gereken Önlemler Rehberi'ni 81 il milli egitimi müdürlügümüze ve tüm valiliklerimize gönderdik. Bunun yani sira okullarimizda ihtiyaç duyulan maske, dezenfektan ve temizlik malzemesi ihtiyaçlariyla ilgili de tüm okullarimiza, illerimize ihtiyaçlarini gönderdik." diye konustu.

Okullara yönelik temizlik malzemesi, maske ve dezenfektan konusunda verilen desteklere deginen Özer, sunlari kaydetti:

"Burada bazi bilgileri özellikle vermek istiyorum. Çünkü kamuoyunda sanki okullarin yeterince temizlik malzemesiyle ilgili hazirlik yapmadigi gibi bazi bilgiler dönmekte. Sunu özellikle belirtmek istiyorum, 2021-2022 egitim ögretim yilina hazirlik döneminde okullarimizin bu sürece hazirlanabilmesi için 650 milyon Türk lirasini tüm illerimize ve tüm okullarimiza göndermis bulunuyoruz. 2020-2021 egitim ögretim yilinda tüm okullarimiza 223 milyon lira ödenek gönderilmisti. Yani bunun yaklasik 3 kati bir ödenegi su anda biz okullarimiza eristirmis ve okullarimizda o kaynaklari maskeden dezenfektana kadar ve okuldaki temizlik malzemelerinin alinmasina kadar hijyen ortaminin saglanmasiyla ilgili her türlü hazirligi yapmis bulunuyoruz. Yine 81 ilimizde yaklasik 58 bin okulumuz için 113 bin temizlik personelinin görevlendirilmesini tamamlamis bulunuyoruz."

- Okullardaki uyum egitimi haftasi

Özer, Milli Egitim Bakanliginin salgin sürecinde okullarin hijyen ihtiyaçlarini karsilayacak güce ve finansman kaynagina da sahip oldugunu aktararak söyle devam etti:

"Egitim ögretim 6 Eylül'de basliyor ama uyum egitimi haftasi okul öncesi ve birinci siniflar için dün itibariyla basladi. Minik ögrencilerimiz ilk defa okullarina basladi. Bu kapsamda okul öncesi ve birinci sinif toplam 2 milyon 359 bin 422 ögrencimiz, 2 gündür okullarina gidiyorlar. Bu okul öncesi ve birinci siniflar için toplam 165 bin 450 ögretmenimiz aktif olarak bu hafta ders vermeye, uyum haftasina katilmaya basladilar. Sunu memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki bu 2 günlük süreç sorunsuz bir sekilde tamamlandi. Inanin yavrularimizin gözlerindeki mutluluk, o ögretmenleriyle bulusma hazzi, ayni zamanda ögretmenlerimizin ögrencileriyle bulusma hazzi her seye, her türlü fedakarliga degerdi."

Özer, 6 Eylül itibariyla da okullarin kapilarinin tüm kademeler ve sinif seviyelerinde hafta 5 gün ögrencilere açilacagini animsatarak "Okullarimizin bir daha hiç kapanmamasi ve egitimin kesintiye ugramamasi için tüm velilerimizi, ögretmenlerimizi, yardimci destek personelimize ve idari personelimize bir kez daha çagri yapmak isterim. Lütfen Saglik Bakanligi ile birlikte Milli Egitim Bakanligi olarak belirlemis oldugumuz kurallara harfiyen uyalim. Bu kurallara riayet edelim ki bir daha okullarimiz kapanma sorunuyla yüz yüze kalmasin. Son söz olarak da bir kez daha vurgulamak istiyorum, okullarimiz ilk açilan ve son kapatilan yerler olmalidir." diye konustu.

- Okullardaki salgina yönelik elektronik takip sistemi

Özer, bir basin mensubunun Bakanlik bünyesinde kurulan yeni elektronik takip sisteminin içerigine iliskin soru üzerine, su bilgileri paylasti:

"Geçen haftalarda açikladigimiz gibi tüm il ve ilçelerdeki, beldelerdeki köylerdeki okullarimizda vaka, temas ve asi durumunu, Saglik Bakanligimizla koordineli bir sekilde almis oldugumuz tüm bilgileri okul bazinda takip eden bir elektronik sistem kurduk. Bu elektronik sistemi de okullarimiza açtik, oradaki yöneticilerimiz, ilçe milli egitimi müdürlerimiz, il milli egitim müdürlerimiz süreçte almasi gereken önlemleri veya durum degerlendirmesini çok rahat bir sekilde elektronik sistemde yapabilecekler. Tabii burada büyük emek Saglik Bakanligimiza ait. Çünkü Saglik Bakanligimiz anlik olarak tüm verileri bizlerle paylasiyor. Dolayisiyla biz kimlerin PCR yapmasi gerektigini, saglik durumunu, diger konulari elektronik takip sisteminden izleme imkanina sahibiz."

Asi olmamis ögretmen ve personelin PCR yaptirilmasi talebini reddetmesi durumunda yasanacak sürece iliskin soru üzerine Özer, 1,5 yildir salgin sürecinde büyük emek veren ögretmen ve personelin PCR testi yaptirmadan okul ortamina gelebilecegini düsünmedigini söyledi. Özer, söyle devam etti:

"Okul öncesi ve birinci siniflarin egitim uyum haftasi basladi, 2 gündür de egitim devam ediyor. Yaklasik 2,5 milyon ögrenci ve yaklasik 165 bin ögretmenimiz su anda sahada. Asi olmasa bile PCR ile ilgili bize intikal eden hiçbir problem yok. Ben inaniyorum ki toplumuz tüm paydaslariyla el ele vererek bu süreçlerin, bu problemlerin üzerinden geçecek."
Kaynak: AA