KKTC Açiklarinda Suriye Kaynakli Petrol Sizintisina Iliskin Çalismalar Sürüyor

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Resmiye Canaltay, Karpaz açiklarinda, Suriye kaynakli petrol sizintisina iliskin yürütülen çalismalari yerinde inceledi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamaya göre, Bakan Canaltay, Türkiye Ulastirma ve Altyapi Bakanligi yetkilisi Mustafa Çankaya tarafindan yapilan çalismalar hakkinda bilgilendirildi.

Yürütülen çalisma kapsaminda, Dogu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Teknopark çatisi altindaki teknoloji sirketleri Cyprus Robotics, Caretta Robotics ile DAÜ Su Alti Arastirma ve Görüntüleme Merkezi ve DAÜ Biyolojik Bilimler Bölümü ortak çabasi ile gelistirilen denizalti görüntüleme sistemleriyle de inceleme yapildi.

Önceden uydu ile kirlilik tespit edilen, Erenköy'ün yaklasik 7 deniz mili kuzey batisinda, 50 metre deniz altindan görüntü alindi ancak herhangi bir kirlilige rastlanmadi.

Bununla birlikte kuzeybati yönünde güçlü su alti akintisi tespit edildi. Uydu görüntüsünde tespit edilen sizintinin kuzey bati yönünde ilerledigi tahmin ediliyor.

IHA'lar tarafindan koordinatlari iletilen bölgelerde yapilan incelemede de herhangi bir kirlilige rastlanmadi.

Incelemede, petrol sizintisinin katilasip derine indigi, buradan da su alti akintilarla açiga tasindigi ve Karpaz kiyilarina su an için tehdit olusturmadigi tespit edildi.

Ögleden sonra insansiz hava araçlari (IHA) yeniden havadan görüntü alip kirlilik tespit edilen noktalarin koordinatlarini Apostolos Andreas Manastiri açiklarinda demirleyen römorkörlere iletecek. Deniz altindan inceleme çalismalari de devam edecek.

Kaynak: AA