Izmir Enternasyonal Fuari Kapsaminda Düzenlenen Izmir Is Günleri Çevrim Içi Olarak Basladi

Endonezya Ticaret Bakani Muhammad Lutfi: 'Sinirlar arasi karbon vergisi, ticareti olumsuz etkileyecektir. Bununla basa çikmak için birlikte çalismaliyiz. Farkli konularda hepimizin sorumlulugu var' Hollanda Dis Ticaret ve Kalkinma Isbirligi Bakani Tom De Bruijn: 'Türkiye de gittikçe artan bir sekilde döngüsel ekonomiye odaklanmakta. Örnegin Sifir Atik Projesi yesil ekonomiye geçiste bir dönüm noktasi'

99. Izmir Enternasyonal Fuari (IEF) kapsaminda Ticaret Bakanligi himayesinde düzenlenen Izmir Is Günleri, "Ticaret ve Lojistik Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Yesil Mutabakat" isimli panelle açildi.

Çevrim içi olarak düzenlenen ve Ticaret Bakani Mehmet Mus'un da katildigi panelin açilisinda konusan Azerbaycan Ekonomi Bakani Mikayil Cabbarov, salgin, orman yanginlari ve iklim degisikligi etkilerinin sadece bir ülkenin degil tüm dünyanin sorunu oldugu söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan'in her alanda dünyanin en yakin iki ülkesi olduguna vurgu yapan Cabbarov, iki ülke arasindaki ticaret hacminin de sürekli arttigina degindi.

Azerbaycan ekonomisinin salginin etkilerinin azalmasiyla hizla toparlandigini, ulasim ve altyapi yatirimlarina hiz verdiklerini dile getiren Cabbarov, bu yatirimlarda global iklim degisikligine dikkat ederek hareket ettiklerini kaydetti.

Isgalden kurtarilan bölgelerde de yatirimlar yapilacagini belirten Cabbarov, "Bu arazilerde akilli kent konsepti yayginlasacak. Ilk akilli kentin temeli atildi ve arazideki çalismalar devam ediyor. Isgalden kurtulmus bütün araziler yesil enerji alani ilan edilmistir." dedi.

- "Karbon vergisinden söz ediyorsak kredisinden de söz etmeliyiz"

Endonezya Ticaret Bakani Muhammad Lutfi ise ülkesinin yaklasik 9 haftadir salgin nedeniyle kapanmada oldugunu bildirdi.

Bununla enfeksiyon zincirinin kirilmasinin amaçlandigina deginen Lutfi, "Bize çok pahaliya mal oldu. Su anda yeniden planlar yapmaya basladik. 428 milyon doz asiya ihtiyacimiz var herkesin bagisik olabilmesi için. Yildirim hizinda çalisiyor olmaliyiz asilanmayi bitirmek için." dedi.

Salginla mücadelede birlikte çalismanin önemine isaret eden Lutfi, bir ülkenin salgini tek basina durdurmasinin mümkün olmadigini dile getirdi.

Iklim degisikligiyle de birlikte çalisarak basariya ulasilacagini ifade eden Lutfi, sunlari kaydetti:

"Sinirlar arasi karbon vergisi, ticareti olumsuz etkileyecektir. Bununla basa çikmak için birlikte çalismaliyiz. Farkli konulardan hepimizin sorumlulugu var. Ülke olarak karbon seviyesini 2030'a kadar yüzde 23'e düsürmeyi hedefliyoruz. Endonezya bu konuda üzerine düsen sorumlulugu yapacak. Karbon kredisinden de bahsetmemiz gerek. Eger karbon kredisi olmazsa karbon vergisinden bahsedemeyiz."

- "Sifir Atik Projesi yesil ekonomiye geçiste bir dönüm noktasi"

Hollanda Dis Ticaret ve Kalkinma Isbirligi Bakani Tom De Bruijn de Hollanda kökenli 3 bin isletmenin Türkiye'de is yaptigini aktardi.

Döngüsel ekonominin önemine dikkati çeken Bruijn, "Ilk olarak gelecekte herkes için yeterli gida, su ve enerji olmasini saglamak için döngüsel ekonomi çok önemli. Ikinci olarak da iklim degisikliginin etkilerini azaltmak. Döngüsel ekonomiye geçis karbon salinimini yüzde 20 azaltacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Hollanda olarak 2050'ye kadar tamamen döngüsel ekonomiye geçme hedefinde olduklarini anlatan Bruijn, söyle devam etti:

"2030'a kadar yenilenmeyen kaynaklarin kullanimini yüzde 50 azaltmak hedeflerimiz arasinda. Türkiye de gittikçe artan bir sekilde döngüsel ekonomiye odaklanmakta. Örnegin Sifir Atik Projesi yesil ekonomiye geçiste bir dönüm noktasi. Ayni zamanda Türkiye'nin Yesil Mutabakat Eylem Plani'ni da memnuniyetle karsiliyoruz."

- Macaristan ile 4 milyar dolarlik ticaret hacmi

Macaristan Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto da salgin nedeniyle dünya ticaretinin daraldigini ifade etti.

Macaristan'in açik bir ekonomisi oldugunu vurgulayan Szijjarto, küresel ticarette ne kadar az engel olursa ülkesinin o kadar isine yarayacagini belirtti.

Türkiye'nin Macaristan için önemli bir partner olduguna isaret eden Szijjarto, "Liderlerimiz çok net bir hedef belirledi. Ticaret hacminin yilda 5 milyar dolara ulasmasi. Henüz bu noktaya varamadik ama ilerliyoruz. Mevcut ticaret hacmimiz 4 milyar dolara yaklasti." dedi.

Szijjarto, Türk yatirimcilarin ülkesine yatirim yapmasindan dolayi duydugu memnuniyeti de dile getirdi.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Basbakan Yardimcisi, Ekonomi ve Enerji Bakani Erhan Arikli ise ülke olarak uzun zamandir IEF'ye katildiklarini, salginin dünya gündeminden çikmasini ve özlenen, coskulu Izmir Fuari'ni tekrar yasamayi umut ettiklerini dile getirdi.

Arnavutluk Maliye ve Ekonomi Bakan Yardimcisi Besart Kadia da Türkiye ile dayanisma içinde olduklarina isaret etti.

Türk hükümetine salgin ve ülkesinde yasanan deprem sonrasi yaptigi yardimlardan dolayi tesekkür eden Kadia, "Bu krizler gösterdi ki bizler asmamiz gereken ortak zorluklara sahibiz. Ekonomik degerler paylasmayla mümkün." dedi.

Katar Sanayi ve Ticaret Bakanligi Müstesari Sultan Bin Rashid Al-Khater da salginda ülkesinin basarili bir performans sergiledigini kaydetti.

Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger ve Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer'in de konusma yaptigi açilisin ardindan oturumlarla devam eden Izmir Is Günleri, yarin sona erecek.

Kaynak: AA