Israil'in Delek Sirketi, Akdeniz'deki Gaz Sahasi Hissesini BAE'ye Satti

Israil’in Delek Drilling Sirketi, Dogu Akdeniz’de yer alan Tamar Gaz Sahasi’ndaki hissesini Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Mubadala Petroleum Sirketi’ne 1,2 milyar dolara sattigini duyurdu.



Delek yaptigi yazili açiklamada, Tamar dogal gaz sahasindaki hissesinin yüzde 22'ye ulastigini, tam satis prosedürlerinin gelecek iki ay içinde tamamlanacagini ve böylece Mubadala’nin Israillilerin yerini alacagini belirtti.

Açiklamada, Delek’in CEO’su Yossi Abu’nun su sözlerine yer verildi:

"Bugün imzalanan anlasma bizim için çifte zaferi temsil ediyor ve bölgesel faaliyetlerimizi derinlestirmek adina önemli bir adim atmis bulunuyoruz.

Bu, Misir ve Ürdün'e gaz ihraç etme faaliyetlerimizle birlikte BAE’den bir sirketle yapilan büyük bir anlasmadir. Sahadaki çalismalarla yeni bir Orta Dogu tam olarak bu sekilde insa ediliyor."

Delek, ayrica Israil'in Akdeniz'deki bir diger sahasi olan büyük gaz sahalarindan Leviathan’in da yüzde 45,3 hissesine sahip.

Dogu Akdeniz'deki Tamar dogal gaz sahasinda imtiyaz sahibi olan Delek Drilling ile Abu Dabi merkezli Mubadala Petroleum sirketleri arasinda 26 Nisan 2021’de Israil'e ait dogal gaz sahasindan hisse satin alinmasini öngören bir mutabakat zapti imzalanmisti.

Israil ile BAE arasinda ayrica 15 Eylül 2020'de Beyaz Saray'da düzenlenen resmi törenle "iliskilerin normallestirilmesine" yönelik anlasmalar imzalanmisti.

Kaynak: AA