Irlanda, Kisisel Verilerin Aktariminda Seffaflik Olmamasi Nedeniyle Whatsapp'a 225 Milyon Avro Ceza Verdi

Irlanda, mesajlasma uygulamasi WhatsApp'a veri kurallarinin ihlali nedeniyle 225 milyon avro para cezasi kesti.

Irlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC) tarafindan yapilan açiklamada, DPC'in Facebook bünyesinde bulunan WhatsApp’in kisisel verileri kullanimina yönelik incelemesini tamamladigi belirtildi.

Incelemenin uygulama tarafindan verilerin islenmesi hakkinda kullanicilara saglanan bilgilerin, Facebook ile paylasilmasi dahil, seffafligina iliskin baslatildigi animsatilan açiklamada, incelemenin dayanaginin ise AB Genel Veri Koruma Tüzügü (GDPR) oldugu belirtildi.

Avrupa Birligi’nde Facebook için veri gizliliginde bas denetim otoritesi olarak hareket eden DPC'nin açiklamasinda, WhatsApp’a iliskin sorunlarin, mesajlasma uygulamasinin 2018'de seffaflik konusundaki AB veri kurallarina uyup uymadigina iliskin oldugu belirtildi.

DPC'nin WhatsApp sorusturmasinda öncü kararini, onayi gereken diger Avrupa veri düzenleyicilerine Aralik 2020'de sundugu belirtilen açiklamada, ancak sekiz düzenleyicinin karara itiraz ettigi ifade edildi.

Avrupa Veri Koruma Kurulunun temmuzda veri ihlal cezalarinin artirilmasi konusunda baglayici bir karar aldigi hatirlatilan açiklamada, "Bu kararla DPC’den bir dizi faktör temelinde WhatsApp için önerilen cezayi yeniden degerlendirmesi ve artirmasi istendi.” denildi.

Açiklamada, “Bu yeniden degerlendirmenin ardindan DPC, WhatsApp'a 225 milyon avro para cezasi verdi.” ifadesine yer verildi.

DPC, WhatsApp'tan bir dizi belirli düzenleyici eylemde bulunarak faaliyetlerini AB veri kurallariyla uygun hale getirmesini de istedi.

Facebook’un Avrupa Bölgesi merkezi Irlanda’da bulunurken, DPC, 2020 sonu itibariyla Facebook ve bünyesinde bulunan WhatsApp ve Instagram hakkinda 14 sorusturma baslatti.

Kaynak: AA