Hollanda Disisleri Bakani Kaag, Çavusoglu Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'(Afganistan) En önemli önceligimiz de vatandaslarimizin oradan güvenli sekilde çikarilmasi, herhangi bir sorun yasamadan tahliye edilmesi' 'Afganistan bir kere daha terörist gruplarin merkezi, güvenli limani olamaz, DEAS gibi örgütlere ev sahipligi yapamaz'.

Hollanda Disisleri Bakani Sigrid Kaag, Afganistan'dan çikmak isteyen tüm Hollandali ve yabancilar için Kabil Havalimani'nin önemine dikkati çekerek, "En önemli önceligimiz de vatandaslarimizin oradan güvenli sekilde çikarilmasi, herhangi bir sorun yasamadan tahliye edilmesi." dedi.

Kaag, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile Disisleri Bakanligindaki görüsmesinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Çavusoglu'nun Afganistan konusunda bir görüsme trafigi oldugunu kaydeden Kaag, kendisinin de bu konuda Katar ve Pakistan'i ziyaret ettigini hatirlatti.

Afganistan'daki istikrarin Hollanda için önemli oldugunu vurgulayan Kaag, "En önemli önceligimiz de vatandaslarimizin oradan güvenli sekilde çikarilmasi, herhangi bir sorun yasamadan tahliye edilmesi. Tahliyelerin havalimanindan yapilabilmesinin önemli oldugunu düsünüyorum." dedi.

Kaag, bu konunun güvenlik açisindan önemli oldugunu kaydederek, "Ayni sekilde Afgan halkini da hiçbir sekilde yalniz birakmayacagiz, onlari terk etmeyecegiz, insani yardim saglamaya devam edecegiz. Ortaklarimiz ve müttefiklerimizle kapsayici bir siyasi çözüme ulasilabilmesi için neler yapilacagi konusunda birlikte çalismaya devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

Afganistan'in ihtiyaçlari ve güvenlik konulari disinda terörle mücadelenin de önemli bir konu olduguna deginen Kaag, "Afganistan bir kere daha terörist gruplarin merkezi, güvenli limani olamaz, DEAS gibi örgütlere ev sahipligi yapamaz." diye konustu.

Ikili görüsmede Afgan halkina destek ve yatirimlarin da görüsüldügünü kaydeden Kaag, "Göçmenlerin ayni zamanda göçmen ticareti yapan kisilere magdur edilmesi söz konusu oluyor. Buna da engel olmaliyiz." dedi.

Kaag, Afganistan'la ilgili görüsmelerine devam edecegini, Avrupa Birligi Disisleri Bakanlari Toplantisi'nda da görüsmeler yürüten diger mevkidaslariyla bir araya gelecegini aktardi.

- "Hollanda, Kabil Havalimani konusunda her türlü destegi vermeye hazir"

Toplantinin soru cevap bölümünde, Kabil'deki havalimaninin isletilmesinin önemine deginen Kaag, "Somut gelismeler Katar ve Türkiye'nin güçlü sekilde angajmaniyla gerçeklesecektir. Pakistan'in da bununla ilgili olarak görüsmeler yaptigini biliyorum. Biz Hollanda olarak hem teknik hem de güvenlik açisindan her türlü destegi vermeye haziriz." diye konustu.

Türkiye'nin ve Katar'in çabalariyla havalimaninin operasyonel hale getirilmesinin güvenlik, insani yardim ve tahliyeler için önemli oldugunu söyleyen Kaag, Hollanda'nin da destege hazir oldugunu kaydetti.

Kaag, Türkiye'yle AB arasinda gümrük birligi anlasmasinin güncellenmesi konusunda ise "Konunun önemini biliyoruz. Özellikle de pozitif diyalog çerçevesinde gümrük birliginin güncellenmesiyle ilgili hazirlik diyalogunun baslatilmasi lazim. Avrupa Komisyonunun, bu çerçevede Avrupa Konseyi'ne bir tavsiye hazirladigini biliyorum. Üye bir devlet olarak Brüksel'de gerekli rolleri oynuyoruz. Bir NATO müttefiki, büyük bir ülke ve büyük bir pazar olarak Türkiye'nin ne kadar önemli oldugunu biliyoruz." ifadelerini kullandi.

Hollanda parlamentosunda Hollandalilara destek veren Afganlarin tahliyesi konusunda yapilan görüsmelerde bazi Afganlarin bölge ülkelerine yerlestirilmesi konusunun gündeme gelmesine yönelik soruya Kaag, su sözlerle yanit verdi:

"Parlamentoda bizimle birlikte çalisan Afganlar ve ailelerinin tahliyesiyle ilgili tartismalar yasandi. Ahlaki sorumluluklarimiz da var. Bu kisiler ve bazi insan haklari savunuculari tehlike altinda. Günde 24 saat bunun üzerinde çalisiyoruz. Bakanliklarimiz her türlü çalismayi sürdürüyor ve toplamda kaç kisiyi ülkemizde kabul edebilecegimize karar verecegiz. Bu kisilerin bölgede konuslandirilmasi kolay olabilir ama mülteci ve düzensiz göçmen dedigimiz kisiler uzun süre geri dönüs umudu olmadan yasiyorlar. Bulunduklari ülkenin ekonomisine büyük bir yük getiriyorlar."

Kaynak: AA