Göçmenlerin Yasadigi Dramin Simgesi Alan Bebegin Ölümünün 6. Yili

Mugla'nin Bodrum ilçesinde kiyiya vuran minik bedeniyle göçmenlerin yasadigi dramin sembolü haline gelen Alan bebegin ölümünün üzerinden 6 yil geçti Üzücü olayin ardindan basina ve kamuoyuna adi 'Aylan bebek' olarak yansiyan Suriyeli çocugun acisi, yüreklerdeki tazeligini koruyor Anma etkinliginde sahili çiçeklerle süsleyen katilimcilar, çocugun bedeninin kiyiya vurdugu sekilde kumsala uzandi.

ALI BALLI - Ailesiyle Suriye'deki savastan kaçip daha iyi bir yasam umuduyla çiktiklari yolculukta teknenin batmasi sonucu hayatini kaybeden 3 yasindaki Alan bebek, ölümünün altinci yilinda, cansiz bedeninin bulundugu Mugla'nin Bodrum ilçesindeki sahilde anildi.

Bodrum'da 14 kisinin bulundugu fiber teknenin 2 Eylül 2015'te batmasi sonucu Suriyeli Alan bebegin de arasinda oldugu 5 kisinin ölümüyle sonuçlanan olayda, minik Alan'in cansiz bedeni Akyarlar Mahallesi'ndeki Fenerburnu Sahili'ne vurdu.

Kiyiya vuran cansiz bedeniyle dünyayi derinden sarsan Alan bebegin ölümünün üzerinden 6 yil geçse de acisi yüreklerdeki tazeligini koruyor.

Üzücü olayin ardindan basina ve kamuoyuna adi "Aylan bebek" olarak yansiyan Alan bebek, her yil 2 Eylül'de Fenerburnu Sahili'nde aniliyor.

Anma etkinligine, Bodrum'da çekimleri yapilan "Aylan Baby" isimli filmin yönetmeni Ömer Sarikaya, filmin bazi oyunculari ile yerli ve yabanci tatilciler katildi.

Sahile begonvil çiçekleriyle "Aylan Baby" yazildi. Aralarinda çocuklarin da bulundugu grup, ayni Alan bebegin cansiz bedeninin sahile vurdugu gibi kiyiya uzanarak, mültecilerin yasadigi drama dikkat çekmeye çalisti.

Yönetmen Sarikaya, AA muhabirine, 2015'te kiyiya vuran cansiz bedeniyle tüm dünyayi derinden sarsan Alan bebegin ölümünün üzerinden alti yilin geçtigini söyledi.

O günden bu yana degisen hiçbir seyin olmadigini belirten Sarikaya, "Bu bana göre Birlesmis Milletlerin utancidir. O günden bu yana binlerce belki de on binlerce Alan bebekler bu denizlerde maalesef hayatini kaybetti. Umariz ki dünya bir daha buna göz yummaz ve böyle bir sey yasanmaz." dedi.

Sarikaya, yasananlarin bir insanlik utanci oldugunu ve dünya bu utanci görsün diye anma etkinligini düzenlediklerini dile getirdi.

- "Alan bebek insanlarin yüregini yakti ve sembol oldu"

Bu tür olaylarin herkesin basina gelebilecegini ve insanligin artik uyanmasi gerektigini anlatan Sarikaya, söyle devam etti:

"Iyi ki Türkiye Cumhuriyeti var, iyi ki insanligin merhameti ülkemiz var. Dünyanin hiçbir ülkesi ülkemiz kadar merhametli ve sefkatli degil. Keske bütün dünya ve Avrupa ülkeleri de Türkiye gibi olsaydi, böyle olaylar asla olmazdi. Alan bebegi bugün ölümünün 6. yilinda anmak için ve insanlarin unutmamasi için burada toplandik. Tipki Alan bebek gibi kirmizi tisörtüyle insanlari buraya getirdik. Alan bebek insanlarin yüregini yakti ve sembol oldu. Dünyanin da bu olayi unutmamasi gerekir. 'Aylan Baby' filmimiz hazir ama salgindan dolayi yayinlanamadi. Salgin biter bitmez Allah'in izniyle tüm dünya sinemalarinda yer bulacaktir."

Anma etkinligine esi ve çocuguyla katilan Iran asilli ABD vatandasi Sam Divdad ise Bodrum'a ailesiyle tatil için geldigini ve anma etkinligine katilmak istedigini ifade etti.

Yasanan olaydan dolayi üzüntü duyduklarini anlatan Divdad, "Umuyorum ki gelecekte insanlar birlikte olurlar ve baris içinde yasarlar. Böyle bir trajedinin bir daha yasanmamasini diliyorum." dedi.

Fereshteh Divdad da Suriyeli Alan bebegin ölümüne çok üzüldügünü ve etkilendigini belirterek, bir daha böyle olaylarin yasanmamasini temenni etti.

-"Çocugu olanlar bunu daha çok hissediyor"

Etkinlikte yer alan is insani Sedat Parlar, Alan bebegin ölümünün insanlarin kalbini sizlattigini söyledi.

Parlar, "Çocugu olanlar bunu daha çok hissediyor. Bir bebegin dalgalarla sahile vurmasi çok üzücü bir sey. Insanin içini karartan bir olay. Bunu yasamak kötü." ifadesini kullandi.

Ilçe sakinlerinden Kemal Sarikaya ise Alan bebegin kiyiya vurdugu üzücü olayi dün gibi hatirladigini anlatti.

Bütün dünyanin bu drami unutmamasi gerektigini belirten Sarikaya, "Biz de her yil çocuklarimla bu sahile anmaya geliyoruz. Orta Dogu'daki savaslarin bitmesini istiyoruz. Ben de bir babayim, onun için buradayim. Türkiye gibi diger ülkelerin de mülteci kabulünü ve yardimlasmayi yapmasini bekliyorum." diye konustu.

Bodrum'da 2 Eylül 2015'te Yunanistan'a geçmek isterken bindikleri teknenin batmasi sonucu Suriyeli 3 yasindaki Alan Kurdi'nin yani sira agabeyi ve annesinin de aralarinda bulundugu 5 kisi yasamini yitirmisti. Alan bebegin sahile vuran cansiz bedeninin görüntüleri, Suriye'deki savasin korkunç yüzünü bir kez daha ortaya koymus, uluslararasi toplumun da mülteci sorununa dikkatini çekmisti.
Kaynak: AA