Erbil'de Türkmen Sehitleri Anma Töreni Düzenlendi

Irak'in Erbil kentinde, 1996 yilinda??????? Baas rejimi tarafindan idam edilen 48 Türkmen yetkiliyi anmak amaciyla tören gerçeklestirildi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Il Baskanligi binasinda düzenlenen törene, Türkiye'nin Erbil Baskonsolosu Hakan Karaçay ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Olusumlardan Sorumlu Bakan ve ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydin Maruf'un yani sira Türkmen parti yetkilileri ve sehit aileleri katildi.

Türkmen sehitler için Kuran-i Kerim tilavetiyle baslayan törende, sinevizyon gösterisi yapildi ve sehit yakinlari tarafindan konusma gerçeklestirildi.

Bakan Maruf, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 31 Agustos 1996'da Erbil'deki siyasi partiler arasi iç çatismayi firsat bilen Baas rejiminin Irak ordusuyla Erbil'e girdigini belirtti.

Kentteki iç çatismalarda Türkmenlerin taraf tutmadigini vurgulayan Maruf, buna ragmen 2 Eylül'de Irak ordusunun ITC basta olmak üzere Irak Milli Türkmen Partisi ve Türkmeneli Partisi bürolarina baskin düzenledigini ve 48 Türkmen yetkiliyi Musul üzerinden Bagdat'a götürdügünü hatirlatti.

Türkmen Bakan Maruf, hiçbir mahkeme karari olmaksizin daha sonra 48 Türkmen yetkilinin idam edildigini ve sehit olduklarini söyledi.

Türkmen sehitlerin baris ve diyalog yoluyla Türkmen davasina destek için yola çiktiklarini kaydeden Maruf, 2003'e kadar sehitlerin naasinin da verilmedigine dikkati çekti.

Maruf, 2003 sonrasi Baas Partisi'nin düsmesinin ardindan Türkmen sehitlerinin naaslarinin ailelerine teslim edildigini aktardi.

Baskonsolos Karaçay da bu tür acilarin tekrar yasanmamasi temennisinde bulunarak, su ifadeleri kullandi:

"Türkiye Cumhuriyeti olarak Türkmen kardeslerimizin hep yaninda durduk, ileride de hep yanlarinda duracagimizi ifade etmek istiyorum. Türkmenler, Türkiye ve Irak arasinda bir dostluk köprüsü teskil etmekteler."

Karaçay, Türkmen sehitlerine Allah'tan rahmet, ailelerine de bassagligi dileklerini iletti.

Kaynak: AA