Disisleri Bakani Çavusoglu, Hollandali Mevkidasi Kaag Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi (2)

'(Hollanda ile) Ekonomik is birligimiz gelisiyor. Ticaretimiz artiyor. Karsilikli yatirimlar artiyor. Hollanda, Türkiye'deki en büyük yatirimci' '(Afganistan'da) En önemli sey havalimaninin disaridaki ve içerideki güvenligi. Bu konuda herkesin emin olacagi sekilde güvenligin tesis edilmesi gerekiyor' '(AB ile göç mutabakati) Maalesef, Avrupa Birligi kendi yükümlülüklerini yerine getiremedi'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Avrupa Birligi (AB) ile Türkiye arasinda yapilan göç mutabakatinda AB'nin kendi yükümlülüklerini yerine getirmedigini söyledi.

Çavusoglu, Hollanda Disisleri Bakani Sigrid Kaag ile Disisleri Bakanligindaki görüsmesinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Kaag ile görüsmesinde Afganistan'daki son gelismeleri degerlendirdiklerini kaydeden Çavusoglu, "En büyük temennimiz bir an önce düzenin ve istikrarin saglanmasidir." dedi.

Çavusoglu, bunun için geçis sürecinin kapsayici sekilde tamamlanmasi ve ülkede otoritenin saglanmasi gerektigini belirterek, Afganistan'daki tüm taraflar ve 3. ülkelere bu yönde mesaj vermeyi sürdürdüklerini dile getirdi.

Afganistan'da ciddi açlik tehlikesinin oldugunu kaydeden Çavusoglu, insani yardimlari dogrudan Afgan halkina ulastirmak için yardim kuruluslarinin güvenliginin saglanmasi gerektigini kaydetti.

Afganistan krizinin derinlesmesinin bölgeye olasi etkisini ele aldiklarini da aktaran Çavusoglu, "Kriz derinlesirse, hem bölgemizi hem de ötesini tehdit edebilecek gelismeler olabilir." dedi.

Çavusoglu, Afganistan'da durum daha da kötülesirse insanlarin her yolu deneyecegini gördüklerini, bu konuda uluslararasi toplumun çalismasi gerektigini vurguladi.

Bu konuda is birligi çagrisi yapan Çavusoglu, Afganistan'in komsusu olan ülkelere nasil yardim yapilacaginin degerlendirilmesi gerektigini ifade etti.

- "En önemli sey havalimaninin disaridaki ve içerideki güvenligi"

Afganistan’daki son gelismeleri nasil degerlendirdiklerine iliskin soru üzerine Çavusoglu, Afganistan'la ilgili mevkidaslariyla sürekli görüsmeler yaptigini ve G7 Disisleri Bakanlari toplantisinda da düsüncelerini paylastiklarini söyledi.

Çavusoglu, Afganistan'da atilacak adimlarin koordine edilmesi gerektigini belirterek, bunun Türkiye ya da Katar'in tek basina üstlenebilecegi bir mesele olmadigini dile getirdi.

Kabil Havalimani'nin isletilmesiyle ilgili iki asamali adim atilabilecegini kaydeden Çavusoglu, bunlardan bir tanesinin Afganistan'dan ayrilacak askeri uçuslar için olabilecegini belirtti.

Çavusoglu, ticari uçuslarin baslayabilmesi için ise sartlarin tamamen olusmasi gerektigine isaret ederek, bu konuda sorumlulugu kimin üstlenecegini degerlendirdiklerini söyledi.

Taliban'dan ve bazi ülkelerden de bu konuda Türkiye ile is birligi talepleri oldugunu kaydeden Çavusoglu, "En önemli sey havalimaninin disaridaki ve içerideki güvenligi. Bu konuda herkesin emin olacagi sekilde güvenligin tesis edilmesi gerekiyor. Bu konudaki düsüncelerimize de Taliban'a ilettik." dedi.

Çavusoglu, bu konuda uzman sirketlerin oldugunu sözlerine ekledi.

- "Hollanda Türkiye'deki en büyük yatirimci"

Öte yandan Kaag ile ikili iliskileri de ele aldiklarini kaydeden Çavusoglu, "Ekonomik is birligimiz gelisiyor. Ticaretimiz artiyor. Karsilikli yatirimlar artiyor. Hollanda Türkiye'deki en büyük yatirimci. Bu yatirimlar giderek artiyor. Ayni sekilde Hollanda'da Türk yatirimlarinin miktari artiyor. En son 7 milyar dolarin üstündeydi." diye konustu.

Çavusoglu, AB ile Gümrük Birligi'nin güncellenmesi gibi bazi konularda adim atilmasi gerektigine dikkati çekti.

- "Avrupa Birligi kendi yükümlülüklerini yerine getiremedi"

AB ile Türkiye arasinda yapilan göç mutabakatinin güncellenmesine iliskin soruya Çavusoglu, Türkiye'nin üzerine düseni yaptigi yanitini vererek, "Avrupa ülkelerine giden göçmen sayisi yüzde 95 oraninda azaldi. Maalesef, Avrupa Birligi kendi yükümlülüklerini yerine getiremedi." ifadesini kullandi.

Çavusoglu, göç mutabakatinin güncellenmesi konusunda Türkiye'nin düsünce ve önerilerini 1 ay içinde AB'ye ilettigini belirterek, AB'nin aradan 1 yil geçmesine ragmen Türkiye'ye dönüs yapmadigini, "Nasil olsa simdi pandemi var. Insanlar hareket edemez. Dolayisiyla acele etmeyelim" düsüncesiyle hareket ettigini söyledi.

Türkiye'nin göç mutabakatinin güncellenmesi konusunda israri sonucunda AB'nin tek tarafli bir karar aldigini belirterek, "Bu sadece bir karar. Oysa 2016'da oldugu gibi, bizim oturup konusup bunu müzakere ederek bir mutabakata baglamamiz lazim. Öyle 'ben istedigim gibi karar alirim. Biraz para vereyim Türkiye mültecileri tutsun' anlayisi islemez." dedi.

Çavusoglu, gerçekçi çözümler üretilmesi gerektigine isaret ederek, Afganistan'da ve komsu ülkelerdeki Afganlara yapacaklari yardimlar dahil, göç mutabakatinin kapsamli bir sekilde güncellenmesi konusunda AB'ye düsüncellerini ilettiklerini ancak henüz olumlu adim görmediklerini söyledi.

(Bitti)
Kaynak: AA