Bulgaristan'da Cumhurbaskani Seçimi 14 Kasim'da Yapilacak

SOFYA – Bulgaristan'da cumhurbaskani seçiminin 14 Kasim'da yapilacagi bildirildi.

Ülkede 240 üyeli parlamentodaki oylamada 152 milletvekili, seçimin 14 Kasim'da yapilmasina destek verdi.

Oylarin dagilimina göre seçimin ikinci turu ise 21 Kasim’da yapilacak.

Anayasaya göre, seçimler Cumhurbaskani Rumen Radev'in 5 yillik görev süresini tamamlayacagi 22 Ocak 2022'den en geç 2 ay öncesinde yapilabiliyor.

Bu arada Bulgaristan’da 11 Temmuz’da yapilan erken genel seçimlerin ardindan olusturulan parlamentoda temsili olan 6 siyasi parti arasindaki zitlasmalar yüzünden ülkenin yakin bir tarihte yine erken seçime gitmesi bekleniyor.

Parlamentoda en büyük gruplara sahip, eski Basbakan Boyko Borisov'un Bulgaristan’in Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar (GERB) partisi ve sovmen Slavi Trifonov'un Böyle bir Halk Var (ITN) partisi kabine kuramamisti.

Cumhurbaskani Radev, erken seçime gidilmeden önce üçüncü ve son kez kabine kurma görevini Bulgaristan Sosyalist Partisi’ne (BSP) vermisti.

BSP, kuracagi kabinenin parlamentoda en az 121 milletvekilinden güvenoyu alabilmesi için diger partilerle görüsmelerinde basarisiz olmustu.

Diger 5 siyasi partinin liderleri, BSP’nin kuracagi kabineye destek vermeyeceklerini duyurmustu.

BSP lideri Korneliya Ninova, kisa ömürlü olmasi beklenen 47. Dönem Parlamento'da görüsmeleri süren ülkenin yeni devlet bütçesinin onaylanabilmesi için hükümet kurma görevinin iadesini "bir süre erteleyecegini" bildirmisti.

Hükümet kurma çalismalarinda basarisiz olmasi halinde BSP'nin, aldigi görevi Cumhurbaskani'na iade etmesinin ardindan Radev, parlamentoyu feshederek yeni erken genel seçim için tarih belirleyecek.

Bulgaristan'da bu yil 4 Nisan'da ve 11 Temmuz'da erken genel seçim yapilmisti.

Kaynak: AA