AK Parti Sözcüsü Çelik, MYK Toplantisina Iliskin Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi (2)

'Gerek etnik, gerek diger açilardan Balkanlar'in sorununun çözülmesi, Balkanlar'da baris ve istikrarin kalici hale getirilmesi hem bölge hem dünya barisi için fevkalade önemlidir' '(TIHA) Türkiye'nin böylesine oyun degistirici bir kabiliyete kavusmus olmasi bir dönüm noktasidir' 'Afganistan'daki gelismeleri çok yakindan takip ediyoruz. 16 Agustos'tan itibaren 7 seferde 1409 vatandasimiz tahliye edildi'

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Balkanlar'da baris ve istikrarin kalici hale getirilmesinin hem bölge hem dünya barisi için önemli oldugunu ifade etti.

Çelik, Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan baskanligindaki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantisi devam ederken, parti genel merkezinde basin toplantisi düzenledi.

Türkiye açisindan Balkan ülkelerinin çok önemli oldugunu belirten Çelik, bu kapsamda Cumhurbaskani Erdogan'in Bosna Hersek ve Karadag'a yaptigi ziyaretin önemli oldugunun altini çizdi.

Balkanlar'daki baris ve istikrarinin Türkiye için çok önemli oldugunu vurgulayan Çelik, "Avrupa Birligi'nin Balkanlar'a dogru genisleme politikasini her zaman destekledik. Bu konuda ayrimci ya da ilkesiz davranilmamasi gerektigini söyledik. Gerek etnik, gerek diger açilardan Balkanlar'in sorununun çözülmesi, Balkanlar'da baris ve istikrarin kalici hale getirilmesi hem bölge hem dünya barisi için fevkalade önemlidir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'in bölgeyle yürüttügü temaslardaki sikligin ve yakin diyalogun buna katki sagladigina isaret eden Çelik, Erdogan'in ziyaretiyle ilgili bazi Avrupa basininda "Balkanlari Türkiye'ye birakmamak lazim, Balkanlar'da Türk etkisini kirmak lazim" gibi yanlis islere imza atildigina dikkati çekti.

Çelik, bunun, geçmisteki sorumsuzluklarin yeniden sergilenmesi oldugunu ifade ederek, "Balkanlar'i birilerinin arka bahçesi gibi görmesi Balkanlar'da baris ve istikrari saglamaz. Dogru politikalarla kardeslik iliskileriyle devletler arasi münasebetlerle planla projeyle oraya katki saglayacak isler yapmak lazim. Türkiye Cumhuriyeti de bunu yapmaktadir." diye konustu.

Geçen hafta son derece önemli hizmetlerin, açilislarin yapildigini belirten Çelik, Milli Savunma Bakanligi, Genelkurmay Baskanligi, Kuvvet Komutanliklari ile ilgili altyapinin güçlendirilmesi çalismalarina önem verdiklerini ifade etti.

Bu çerçevede Ankara'da ay yildiz formatinda Milli Savunma Bakanligi ve Türk Silahli Kuvvetleri'nin karargahinin temelinin atildigini animsatan Çelik, 19 Mayis 2023'te bu karargahin açilisinin gerçeklestirilecegini söyledi.

Çelik, bunun, Milli Savunma Bakanliginin, Türk Silahli Kuvvetleri'nin altyapisinin daha da güçlendirilmesi, yeni imkan ve kabiliyetlere kavusulmasi, koordinasyonun en üst düzeyde saglanmasi açisindan son derece önemli olduguna isaret etti.

- "Türkiye, oyun degistirici kabiliyete kavustu"

Dünyada savunma sanayindeki yarisin çok büyük boyutlara eristigini belirten Çelik, yeni gelisen teknolojilerin savunma sistemlerine nasil uygulanacaginin, bunlari rakiplerin kullanmasi halinde savunma sistemlerinin nasil güçlendirileceginin her zaman bir mesele oldugunu kaydetti.

Birinci Dünya Savasi yillarinda demiryollarinin ordularin hareketlerine nasil uygulanacaginin stratejilerinin konusuldugunu animsatan Çelik, sunlari ifade etti:

"Artik pek çok asamadan geçilerek bugün oyun degistirici güç olarak bizim IHA, SIHA, TIHA dedigimiz yeni unsurlar devreye girmistir. Bu çerçevede geçen hafta Cumhurbaskanimizin katildigi Baykar Akinci Taarruzi Insansiz Hava Araci (TIHA) teslimat ve kurs bitirme töreni fevkalade önemlidir. Burada ortaya konulan tablo, gerçeklesen performans ülkemizin bu oyun degistirici kabiliyete nasil kavustugunu göstermektedir. Sik sik ABD, Ingiliz basininda, Rusya, Çin gibi bazi ülkelerdeki çesitli degerlendirme kuruluslarinin degerlendirmelerinde, birtakim stratejik analizlerde 'Türkiye'nin IHA, SIHA ve TIHA'larla oyun degistirici bir kabiliyete kavustugu' ifade ediliyor. Bu son derece önemlidir. 10 sene evvel bunlara biz parasini versek bile ulasamiyorduk. Bununla ilgili olarak sizi siraya koyuyorlardi, en düsük, terk ettikleri teknolojiyi satmak için bile kongre karari almaktan ya da baska seylerden bahsediyorlardi. Bu kadar zaman içinde tüm bunlarin geride birakilmis olmasi ve Türkiye'nin böylesine oyun degistirici bir kabiliyete kavusmus olmasi bir dönüm noktasidir."

Nuri Demirag, Nuri Killigil, Vecihi Hürkus gibi vatanseverlerin ortaya koyduklari emeklerin çesitli vesilelerle yillarca engellendigini, "biz yapamayiz" lobisinin bunlara set çektigini, dis güçlerin müdahalelerinin oldugunu hatirlatan Çelik, "Simdi, Nuri Demirag'larin, Nuri Killigil'in, Vecihi Hürkus'un vatanseverliginin çizgisi aynen devam etmektedir. Bayraktar ailesinin bu çizginin devami olarak, bu teknolojileri ülkemize kazandirma konusunda ortaya koydugu performans takdire sayandir." dedi.

Bu kadar zor bir cografyada, bu kadar kaotik isler olurken, bütün bu kabiliyetlere kavusuyor olunmasinin savunma, istihbarat ve sinir güvenligi açisindan son derece önemli oldugunu belirten Çelik, IHA'larin öneminin en son orman yanginlarinda görüldügünü animsatti.

- "TSK, Afganistan'da basariyla görev yapti"

En sicak dis politika konusunun Afganistan oldugunu ifade eden Çelik, "Afganistan'daki gelismeleri çok yakindan takip ediyoruz. 16 Agustos'tan itibaren 7 seferde 1409 vatandasimiz tahliye edildi. Bu tahliye operasyonunu gerçeklestiren herkese tesekkürlerimizi iletiyoruz." diye konustu

Türk askerinin, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nda NATO kapsaminda 6 yildir görev yaptigini hatirlatan Çelik, TSK'nin 2002'den bu yana ise Afganistan'da bulundugunu söyledi.

Çelik, 20 binden fazla TSK personelinin bu çerçevede görev yaptigini belirterek, böylesine zor, 3-4 kez radikal sekilde dengelerin degistigi, her gün iç savasin yasandigi bir ortamda sanla serefle gururla basariyla halkin teveccühünü kazanarak görev yapan TSK'yi tebrik etti.

Daha önce, Kabil Havalimani'nin korunmasina iliskin seçeneklerin degerlendirildigini, Türkiye'ye böyle bir talep olursa bunun ele alinacagini, önceligin Mehmetçigin güvenligi oldugunu söyledigini animsatan Çelik, bütün diplomatik çabalar, askeri seçenekler degerlendirildikten sonra en son kahraman Mehmetçigin Afganistan'dan ayrildigini kaydetti.

Afgan halkinin TSK'ya nasil güvenildigini, nasil teveccüh gösterdigini, nasil sahiplendigini ziyaretlerinde gördüklerini dile getiren Çelik, pek çok NATO askerinin dolasamadigi sokaklarda, pazarlarda, halkin arasinda TSK mensuplarinin yer aldigina dikkati çekti.

(Sürecek)
Kaynak: AA