AK Parti Sözcüsü Çelik, MYK Toplantisina Iliskin Açiklamalarda Bulundu Açiklamasi (1)

'Türkiye kimseyi ölüme terk edecek bir ülke degildir, ayni zamanda da Türkiye hiç kimsenin kendisinin üstlenmedigi sorumlulugu almak üzere, üzerine sorumluluk yükleyecegi bir ülke degildir' 'Bütün dünyanin gözü önünde en büyük vicdani, ahlaki ve fiili sekilde mültecilere sahip çikma görevini tek basina Türkiye yerine getiriyor' 'Bundan sonrasinda Türkiye'nin bir tane daha mülteci alacak kapasitesi yoktur'.

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye kimseyi ölüme terk edecek bir ülke degildir, ayni zamanda da Türkiye hiç kimsenin kendisinin üstlenmedigi sorumlulugu almak üzere, üzerine sorumluluk yükleyecegi bir ülke degildir." dedi.

Çelik, Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan baskanligindaki AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantisi devam ederken parti genel merkezinde basin toplantisi düzenledi.

MYK toplantisinda, iç ve dis siyasi olaylar basta olmak üzere pek çok gündemlerinin bulundugunu belirten Çelik, toplantida Kadin ve Gençlik Kollari baskanlarinin yaptiklari çalismalara dair sunum gerçeklestirdiklerini söyledi.

Çelik, geçen hafta yapilan AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantisinda, Cumhurbaskani Erdogan'in verdigi talimat dogrultusunda alinan kararla tüm MKYK üyelerinin afet bölgelerinde vatandaslarla bir araya geldiklerini ve hazirlanan raporlarin MYK'de görüsüldügünü aktardi.

Istanbul Üniversitesi Istanbul Tip Fakültesinde tedavi görürken 70 yasinda hayata veda eden tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yazar ve sair Ferhan Sensoy için ailesine ve sevenlerine bassagligi dileyen Çelik, Türk Sanat Müzigi sanatçisi Inci Çayirli ve tiyatro ve sinema oyuncusu Nusret Çetinel için de yakinlarina sabir diledi.

Çelik, Diyarbakir annelerinin evlat nöbetinin 3 Eylül itibariyla 3. yilina girecegini animsatarak "Diyarbakir annelerine, evlatlarina kavusmak için büyük bir vicdan mücadelesi veren bu annelere bir kere daha sevgilerimizi ve saygilarimizi AK Parti MYK'sindan, AK Parti Genel Merkezi'nden iletiyoruz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'in MYK toplantisinin baslangicinda kapsamli bir degerlendirme yaptigini vurgulayan Çelik, "Burada özellikle göçmen konusu ve göç konusunda yapilan çalismalari ve bazi muhalefet temsilcilerinin yalan haber yayarak, yanlis rakamlar vererek ve yanlis yönlendirmelerde bulunarak ortaya koydugu degerlendirmelerle ilgili MYK'miz bir degerlendirme yapti." diye konustu.

- "Türkiye'nin bir tane daha mülteci alacak kapasitesi yoktur"

Çelik, Türkiye'nin bütün dünyanin gözü önünde insanlarin katledilmesine göz yumacak bir ülke olmadigini, baska ülkelerin mültecilerin botlarini sisledigini ve mültecileri, üzerlerine attiklari ses bombalariyla ölüm bölgelerine geri göndermeye çalistiklarini belirterek sunlari söyledi:

"Biz ise böyle bir devlet degiliz. Bunun yani sira da bütün dünyanin sunu bilmesi gerekiyor, bütün dünyanin gözü önünde en büyük vicdani, ahlaki ve fiili sekilde mültecilere sahip çikma görevini tek basina Türkiye yerine getiriyor. Bundan sonrasinda Türkiye'nin bir tane daha mülteci alacak kapasitesi yoktur. Birileri Afganistan'da yeni krizler ortaya çikar ve bu kriz çerçevesinde bir göç dalgasi olursa kendi ülkelerine göçmen gelmemesi için Türkiye'yi bir tampon bölge olarak düsünüyorlarsa ya da bir göçmen kampi gibi düsünüyorlarsa kendilerine cevabimiz hayatlarinin en büyük yanilgisini yasiyorlar. Bu kesinlikle böyle bir sey söz konusu olmayacak. Bu mesele 'biz size para verdik, siz göçmenleri kendi ülkenizde tutun' gibisinden çig, gayriinsani ve siyasi açidan kabul edilemez bir yaklasimla yönetilecek bir mesele degildir."

"Türkiye kimseyi ölüme terk edecek bir ülke degildir, ayni zamanda da Türkiye hiç kimsenin kendisinin üstlenmedigi sorumlulugu almak üzere, üzerine sorumluluk yükleyecegi bir ülke degildir." ifadelerini kullanan Çelik, sunlari kaydetti:

"Bunu herkesin bilmesi lazim. Hiçbir sekilde 1945'te Boraltan Köprüsü'nde ölüme gönderdiginiz insanlarla ilgili sorumlulugunuzla ilgili hiçbir sey söylemeyeceksiniz, ayni seye imza atar gibi 'Ben bugün gelirsem yarin gönderirim'... Nasil göndereceksin? Esad rejimi katlettigi zaman nasil yapacaksin? Halbuki biz orada güvenli bölgelere zaten gönderiyoruz, çok sayida kisiyi iade ediyoruz. Türkiye en genis kapsamli iade merkezlerine sahip ülkelerin basinda geliyor. Zaten gönüllü olarak geri dönmeyi tesvik ettigimiz gibi güvenli bölgeler de ayni sekilde dönmek isteyenlere bu kolayliklari da sagliyoruz. Düzensiz olarak, izinsiz olarak bu sekilde gelmis olanlarin çogunu her sene sinirlarimizdan geri çeviriyoruz ve gönderiyoruz. Dolayisiyla buradaki meseleye kapsamli bir yaklasimla bakmak gerekir. Hem bugünü düsünerek hem gelecegi düsünerek isin hem insani boyutunu hem siyasi boyutunu düsünerek, kuskusuz Türkiye'nin demografik güvenligi ve nüfus güvenligi öncelikli meselelerden bir tanesidir."

Çelik, Türkiye'nin kendi degerlerine yakisan bir sekilde ölümden kaçan insanlara kucak açtigini ama hiç kimsenin bundan sonrasinda Türkiye'nin bir tane daha fazla mülteci alacagini düsünmemesi gerektigini belirterek "Özellikle Afganistan üzerinden olusacak mülteci krizi konusunda bu uyarilari yapiyoruz." dedi.

???????(Sürecek)???????

Kaynak: AA