ABD'de Issizlik Maasi Basvurulari Salgin Döneminin En Düsük Seviyesine Indi

ABD'de ilk kez issizlik maasi basvurusunda bulunanlarin sayisi 28 Agustos ile biten haftada 340 bine inerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin yogun sekilde hissedildigi 14 Mart 2020'den bu yana kaydedilen en düsük seviyeye geriledi.

ABD Çalisma Bakanligi, haftalik issizlik maasi basvurularina iliskin verileri açikladi.

Buna göre, ülkede ilk kez issizlik maasi talebinde bulunanlarin sayisi 28 Agustos ile biten haftada önceki haftaya kiyasla 14 bin kisi azalarak 340 bine düstü.

Kovid-19 salgininin yogun sekilde hissedildigi 14 Mart 2020'den bu yana kaydedilen en düsük seviyeye gerileyen issizlik maasi basvurularinin 345 bin seviyesinde gerçeklesmesi öngörülüyordu.

Issizlik maasi basvurularinin sayisina iliskin önceki haftanin verisi ise 353 binden 354 bine revize edildi.

Geçen hafta itibariyla 4 haftalik ortalama issizlik maasi basvurulari, bir önceki haftaya kiyasla 11 bin 750 azalarak 355 bin oldu.

Süregelen issizlik basvurulari ise 21 Agustos ile biten haftada bir önceki haftaya göre 160 bin azalisla 2 milyon 748 bin olarak kaydedildi.

ABD'de ilk kez issizlik maasi basvurusunda bulunanlarin sayisi, salginin is gücü piyasasini etkilemesiyle geçen yilin mart ayi sonunda 6 milyon seviyelerine yükselerek zirve yapmisti. Issizlik maasi basvurulari, Kovid-19 salginindan önce 200 bin seviyelerinde seyrediyordu.

Analistler, ABD'de isletmelerin yeniden açilmasinin ardindan Kovid-19 salginina iliskin devam eden endiselere ragmen is gücü piyasasinda toparlanmanin sürdügünü, salgin döneminde hayata geçirilen destek programlarinin 6 Eylül'de son ermesiyle issizlik maasi basvurusunda bulunanlarin sayisinin gelecek haftalarda azalmasinin beklendigini belirtti.

Kaynak: AA