Almanya'da 18 Yas Üstü Herkesin Genel Seçimde Oy Kullanabilmesi Için Gösteri Yapildi

Almanya'nin baskenti Berlin'de ülkede yasayan tüm 18 yas üstü kisilerin genel seçimde oy kullanabilmesi için gösteri düzenlendi.

Federal Meclisin (Bundestag) önünde "Die Vielen" dernegince düzlenen ve üzerinde "Burada yasiyoruz, burada seçmek istiyoruz" ve "Herkese seçme hakki" yazan dövizlerin tasindigi gösteride 26 Eylül'de yapilacak genel seçimde yaklasik 10 milyon kisinin seçme hakki olmadigina isaret edildi.

Söz konusu kisilerin Almanya'da ortalama 15 yil ikamet etmelerine, vergi ödemelerine ve ülkeye katki saglamalarina ragmen Alman pasaportuna sahip olmadiklari için seçime katilamadigi vurgulanarak bunun demokrasiyi zayiflattigi belirtildi.

Gösteriye katilan Raphael Moussa Hillebrand AA muhabirine yaptigi açiklamada, seçme hakkinin lüks olmadigini belirterek, "Bu, uygarlasma ile elde edilir ve her oyun sayilmasi ve önemli olmasi demokrasinin temelidir. Almanya'da bu böyle degildir. Çok sayida arkadasim Almanya'da dogdu ve seçimde seçme hakki yok. Bu toplumsal sorunlar olusturur." dedi.

Kasia Fudakowski de uzun zaman önce Ingiltere'den Almanya'ya geldigini ifade ederek, "Bu yil seçme hakkim oldu. Çok sayida arkadasimin yok. Biz burada yasiyoruz, vergi ödüyoruz, fikrimiz var ve bu çok önemli." ifadesini kullandi.

Fudakowski, herkese seçme hakki verilmesinin demokrasiyi güçlendirecegini söyledi.

Kaynak: AA