Yerli Yatirimcilarin Hisse Senedi Varliklari Bir Yilda Yüzde 52 Büyüdü

Türkiye Sermaye Piyasalari Birligi tarafindan hazirlanan agustos ayi finansal piyasa özet verilerine göre, yerli yatirimcilarin hisse senedi varliklari, agustos sonu itibariyle 413.5 milyar liraya ulasti

Türkiye Sermaye Piyasalari Birligi (TSPB), 2021 yili agustos ayi finansal piyasa özet verilerini açikladi.

TSPB'nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) ve Merkezi Kayit Kurulusu (MKK) kaynaklarindan derleyerek hazirladigi finansal piyasa özet verilerine göre, yurt içi yerlesiklerin (yerli yatirimcilar) finansal varliklari son bir yilda yüzde 19,4 oraninda artarak, 2021 yili agustos sonunda 5.9 trilyon lirayi asti.

TSPB tarafindan açiklanan veriler, ayni dönemde yurt disi yerlesiklerin finansal varliklarinin da yüzde 7,9 oraninda artarak 569.2 milyar liraya yükseldigini ortaya koydu. TSPB özet verilerine göre, yerli yatirimcilarin hisse senedi varliklari ise son 1 yilda yüzde 52 artarak, 413.5 milyar liraya çikti.

2020 yili basindan itibaren istikrarli bir sekilde artan, bu yilin ilk 4 ayinda ise halka arzlarin esit dagitimli olmasinin da etkisiyle hizlanarak, nisan ayi sonu itibariyle 2 milyon 674 bin gibi rekor seviyelere ulasan Borsa Istanbul hisse senedi piyasasinda bakiyeli yatirimci sayisinda mayis ayindan itibaren yasanan düsüs, agustosta da sürdü.

TSPB verileri, hisse senedi bakiyeli yatirimci sayisinin agustos ayi sonu itibariyle 2 milyon 395 bine gerildigini ortaya koydu. TSPB verilerine göre, hisse senedi piyasasinda ayda en az bir kez islem yapan yatirimci (aktif yatirimci) sayisinda ise mayis ayinda baslayan düsüs temmuz ayinda da devam etti. Bu yilin nisan ayinda 1 milyon 959 binin üzerine çikarak, rekor kiran hisse senedi piyasasindaki aktif yatirimci sayisi, temmuz ayinda 791 bine geriledi.

TSPB tarafindan yayinlanan verilere 2021 yili aylik bazda bakildiginda, yerli yatirimcilarin hisse senedi varliklarinda, bu yilin ilk çeyreginde yasanan hizli artisin yerini 2. çeyrekte düsüse biraktigi görülüyor.

Yatirimci sayisindaki gerileme devam etse de temmuz ve agustos aylarinda, yerli yatirimcilarin hisse senedi varliklari yeniden artisa geçti. TSPB verileri, yilin 2. çeyreginde yasanan gerilemenin etkisiyle 2021 yili Ocak-Agustos dönemini kapsayan 8 ayda yatirimcilarin hisse senedi varliklarinda, yüzde 8,6 oraninda sinirli bir artisin yasandigini ortaya koydu.

-Yerli yatirimcilarin, özel sektör Eurobond varliklari yüzde 63 büyüdü

Türkiye Sermaye Piyasalari Birligi verileri, Agustos 2020 ve Agustos 2021’i kapsayan bir yillik bazda incelendiginde Türkiye’de yerlesik kurumsal, tüzel ve bireysel yatirimcilarin finansal varliklarinin yüzde 19,4 artarak, 4 trilyon 977 milyar liradan, 5 trilyon 940 milyar liraya çiktigi görülüyor. Verilere göre, son bir yilda yerli yatirimcilarin finansal varliklari içerisinde yillik bazda en yüksek artis, özel sektör Eurobond varliklarinda yasandi.

Yerli yatirimcilarin özel sektör Eurobond varliklari döviz kurundaki artisin da etkisiyle son bir yilda yüzde 63 oraninda artarak 111 milyar lira oldu. Varliga dayali menkul kiymet ve varlik teminatli menkul kiymet varliklari ise bir yilda yüzde 55 artarak 37.3 milyar liraya çikti.

Yerli yatirimcilarin döviz tevdiat hesaplarindaki varliklari son bir yilda yüzde 23,8 artarak 2021 agustos sonu itibariyle 1 trilyon 974 milyar liraya, TL mevduatlari ise yüzde 15,2 artarak 1 trilyon 723 milyar liraya çikti.

- Yabancilarin hisse senedi varliklari agustosta 15 milyar lira artti

Türkiye Sermaye Piyasalari Birligi tarafindan açiklanan 2021 yili agustos ayi özet finansal piyasa verilerine göre, geçen yil agustos ayi sonu itibariyle 527.3 milyar lira olan yabanci yatirimcilarin finansal varliklari, son bir yilda yüzde 7,9 oraninda artarak bu yilin agustos sonu itibariyle 569.2 milyar liraya yükseldi.

TSPB verileri aylik olarak incelendiginde, yilbasindan itibaren düsüse geçen yabanci yatirimcilarin finansal varliklarinda, nisan ayinda baslayan artis, agustosta bir miktar daha artarak sürdü.

Veriler, yabanci yatirimcilarin finansal varliklarinda temmuz ve agustosta yasanan artisin, hisse senedi varliklarindaki büyümeden geldigini gösteriyor. TSPB tarafindan açiklanan verilere göre, yabanci yatirimcilarin hisse senedi varliklari, agustos ayinda bir önceki aya göre 15 milyar lira (yüzde 5,3) artarak 298.9 milyar liraya çikti.
Kaynak: AA