Ordu'da Yol Yapim Çalismasinda Tarihi Lahit Mezar Bulunan Alanda Yeni Eserler Ortaya Çikiyor

Ordu'nun Fatsa ilçesinde yol yapim çalismasi sirasinda yaklasik 2 bin yillik oldugu tahmin edilen lahit mezarin bulundugu alanda, kazi çalismalari devam ediyor.

Fatsa Belediyesine bagli ekiplerinin, dün Kurtulus Mahallesi'nde birinci ve üçüncü derece sit alani bölgesinde müze uzmanlarinin da eslik ettigi yol yapim çalismalarinda yaklasik 2 bin yillik oldugu tahmin edilen lahit mezarin bulundugu noktada, yeni eserler ortaya çikiyor.

Bölgede çalismalari takip eden Fatsa Belediye Baskani Ibrahim Etem Kibar, AA muhabirine, belediyenin yol genisletme çalismalari sirasinda kazi yapan kepçenin rastlantisal olarak lahit mezarini gün yüzüne çikarttigini söyledi.

Kibar, farkli kültürleri bünyesinde barindiran Fatsa'nin Antik ve Ortaçag dönemlerine ait yapilari ve eserleri bulundurdugunu belirterek, "Fatsa'miz zengin tarihi geçmisi ve barindirdiklari sayisiz tarihi eser ve yapilarla kadim bir sehirdir. Tarihi Cingirt Kalesi, Kaleönü Kalesi ve Bolaman Sidenus Antik Kenti ile Fatsa insanlik tarihine ve uygarliklar kültürüne taniklik etmektedir." dedi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Ugur Toparlak ise dün bulunan ve bugüne kadar hiç açilmadigi anlasilan lahit mezari içerisinde çamurdan yapilmis testi ile cam gözyasi sisesi oldugunu aktardi.

Bu eserleri müzeye naklettiklerini dile getiren Toparlak, "Hemen sonrasinda lahit mezara bitisik, kibleye dönük bir sekilde bir mezar bulundu. O mezar lahit degil, sadece bir cesetti. Su anda onu da temizledik. Hemen ona bitisik olarak Roma dönemine ait oldugu tahmin edilen tas duvar, yani mimari yapi ortaya çikti. Kurtarma kazilarimiz devam ediyor. Yol çalismalarinin önünü açmayi istiyoruz. Daha sonra yol çalismalari bittigi zaman bölge kurulu kararina göre yeni hareket kabiliyetimizi belirleyecegiz insallah." diye konustu.

Kaynak: AA