Lübnan Basbakani Mikati, Iran Petrolünün Hükümetten Bagimsiz Ithal Edildigini Söyledi

Lübnan Basbakani Necib Mikati, Hizbullah'in Iran'dan petrol ithalatina isaret ederek, o sürecin hükümetten bagimsiz gerçeklestigini belirtti.

Ülkenin resmi haber ajansinda yer alan habere göre, 10 Eylül'de hükümetini açiklayan Basbakan Mikati, CNN International televizyonuna konustu.

Hükümetinin temel görevinin ülkedeki ekonomik çöküsü durdurmak oldugunu söyleyen Mikati, "Hükümetin kuruldugundan bugüne kadar kismen rahatladim. Çünkü Uluslararasi Para Fonu (IMF) ile temas kurduk ve Lübnan'a destek vermeye hazir olduklarini belirttiler." dedi.

Dün de Dünya Saglik Örgütü Baskani ile toplanti yaptiklarini ve ayni sekilde saglik alaninda ülkesine destek çikmaya hazir olduklarini dillendirdiklerini aktaran Mikati, genel seçimlere 8 ay kaldigini ve bu süre zarfinda ülkedeki ekonomik krizi bitirmenin mümkün olmadigini söyledi.

Iran'dan Lübnan'a ithal edilen petrol konusuna deginen Mikati, "Lübnan egemenliginin ihlal edilmesine üzüldüm. Ancak Lübnan'in yaptirimlara maruz kalacagindan endise etmiyorum. Çünkü o süreç hükümetten bagimsiz gerçeklesti." ifadelerini kullandi.

Hizbullah'in Lübnan hükümetinde yer almasina da deginen Mikati, "Hükümet Lübnan'daki çogu gruplari barindiriyor. Herkesin onayini almadan da IMF ile müzakereler yapma veya reformlari hayata geçirmemizin imkani yok." diye konustu.

Basbakan Mikati, ayrica Hizbullah'in Lübnan'da halkin bir kesimini temsil ettigini söyledi.

ABD yönetiminin Lübnan'da kurulan yeni hükümete yönelik tutumuna iliskin ise Mikati, Washington yönetiminden birkaç destek mesaji aldigini ifade etti.

Lübnan Hizbullahi'nin gemiyle Suriye'ye ulastigini duyurdugu Iran petrolü, onlarca tankerden olusan konvoylar halinde dün sabah saatlerinden itibaren kara yolu ile Lübnan'in dogusundaki Baalbek bölgesine ulasmisti.

Iran yakitini tasiyan tankerleri karsilayan Hizbullah destekçileri, sik sik "ABD ve Bati'nin Lübnan'a uyguladigi ambargonun delindigi" yönünde sloganlar atmisti.

Lübnanli bazi siyasi güçler ise Iran'dan petrol ithal etmekle Lübnan'in ABD yaptirimlarina maruz kalabilecegi gerekçesiyle bu adima tepki göstermisti.

Kaynak: AA