Hindistan, Uluslararasi Toplumu Afganistan'in Terörizm Için Kullanilmamasini Saglamaya Çagirdi

Hindistan Basbakani Narendra Modi, Afganistan'daki yönetim degisikliginin "kapsayici olmadigini" ve "müzakeresiz" yapildigini belirterek, "Dünya toplulugu, Kabil'deki yeni düzeni tanima konusunda toplu olarak karar vermelidir." dedi.

Hindustan Times'in haberine göre, Tacikistan'in baskenti Dusanbe'de Sangay Isbirligi Örgütünün (SIÖ) Devlet Baskanlari Zirvesi'nde konusan Modi, Afganistan topraklarindan kaynaklanan herhangi bir terörizme karsi koymak için SIÖ üyelerine teröre karsi sifir tolerans ilkesine dayali "kati ve ortak normlar" gelistirme çagrisinda bulundu.

Bu normlarin, sinir ötesi terörü ve terörün finansmanini önlemek için bir davranis kurallari ve bunlarin uygulanmasi için bir sistem içermesi gerektigini aktaran Modi, Afganistan'daki gelismelerin, artan radikallesmenin baris ve güvenlik üzerindeki etkisi de dahil olmak üzere bölgenin karsi karsiya oldugu zorluklari gözler önüne serdigini kaydetti.

Modi, "Kabil'de uygulamaya konulan yeni sistem", "Afganistan'da istikrarsizligin devam etmesi durumunda terörist ve asirilikçi ideolojilerin yayilmasi", "kontrolsüz uyusturucu akisi, yas adisi silah ve insan kaçakçiligi olasiligi" ve "savasin parçaladigi ülkedeki ciddi insani kriz" konularinin Afganistan'daki bölgesel is birliginin odak noktasi olmasi gerektigini belirtti.

Afganistan'daki iktidar degisikliginin kapsayici olmadigini ve müzakere olmadan gerçeklestigini ifade eden Modi, bunun "yeni sistemin kabul edilebilirligi hakkinda soru isaretleri dogurdugu"nun altini çizerek, "Kadinlar ve azinliklar da dahil olmak üzere Afgan toplumunun tüm kesimlerinin temsil edilmesi önemli." diye konustu.

Modi, "Bu nedenle, uluslararasi toplumun yeni sistemin taninmasi konusunda düsünceli ve kolektif bir sekilde karar vermesi esastir. Hindistan bu konuda BM'nin merkezi rolünü destekliyor." açiklamasini yapti.

- "Hindistan, Afgan dostlarimiza gida ve ilaç saglamaya hazir"

Afganistan'da devam eden "istikrarsizlik ve köktenciligin" dünya çapinda terörist ve asirilikçi ideolojilerin yayilmasina yol açacagi ve "diger asiri gruplarin siddet yoluyla güç aramaya tesvik edilebilecegi" konusunda uyarida bulunan Modi, sunlari kaydetti:

"Afgan topraklarinin hiçbir ülkede terörü yaymak için kullanilmamasini saglamak adina tüm ülkeler birlikte çalismali. Insani yardimin ciddi bir insani krizle karsi karsiya olan Afganistan'a ulasmasini saglamak için de tüm ülkeler birlikte çalismali. Insanlar, finansal ve ticari akislarin kesintiye ugramasi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle zor durumda. Hindistan, Afgan dostlarimiza gida ve ilaç saglamaya hazir."

Modi ayrica radikallesme ve asirilikla mücadele için grubun ortak bir yaklasim gelistirmesi gerektiginin altini çizerek, üye ülkelerdeki ilimli, hosgörülü ve kapsayici Islami kurumlar arasinda bir ag gelistirme çagrisinda bulundu.

SIÖ'nün 20'nci yildönümünün, gelecegi hakkinda düsünmek için uygun bir firsat oldugunu vurgulayan Modi, "Bu bölgedeki en büyük zorluklarin baris, güvenlik ve güven eksikligi ile ilgili olduguna ve bu sorunlarin temel nedeninin artan radikallesme olduguna inaniyorum. Afganistan'daki son gelismeler bu zorlugu daha belirgin hale getirdi. SIÖ bu konuda inisiyatif almali." dedi.

Tacikistan Cumhurbaskani Imamali Rahman'in ev sahipliginde, baskent Dusanbe'de düzenlenen toplantida; Belarus Cumhurbaskani Aleksandr Lukasenko, Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Pakistan Basbakani Imran Han, Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ve Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev yer aldi.

Zirveye Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Çin Devlet Baskani Si Cinping ve Hindistan Basbakani Narendra Modi ise çevrim içi katildi.

Kaynak: AA