BM'den Sicaklik Uyarisi Açiklamasi 'Dünya, Felaket Bir Yolda'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Dünya, 2.7 derecelik sicaklik artisina dogru felaket bir yolda" dedi.

BM'den Sicaklik Uyarisi Açiklamasi 'Dünya, Felaket Bir Yolda'
BM’nin iklim degisikligine iliskin yeni raporu yayinlandi. Raporda, Paris Iklim Anlasmasi’nda yer alan küresel sicaklik artisini 2 santigrat derecenin altinda tutulmasi hedefinden çok uzakta olundugu ve sera gazi emisyonlarinin 2030 yilina kadar yüzde 16 artis gösterecegi belirtildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres raporun yayinlanmasinin ardindan yaptigi açiklamada, ülkelerin sera gazi emisyonlarini azaltmak için daha iddiali taahhütlerde bulunmadigi sürece dünyanin daha sicak bir gelecege dogru gittigini söyledi.



"Dünya, 2.7 derecelik sicaklik artisina dogru felaket bir yolda" diyen Guterres, Paris Iklim Anlasmasi’nin küresel sicaklik artisinin 1.5 santigrat derecede tutulmasi hedefinin karsilanamamasi halinde çok sayida can kaybi yasanabilecegini ifade etti.

Guterres, söz konusu hedefe ulasacak araçlara sahip olundugunu fakat zamanin hizla tükendigini kaydetti.

G20 ülkelerinin küresel sera gazi emisyonlarinin yüzde 80’inden sorumlu oldugunun altini çizen Guterres, 2030’a kadar sera gazi emisyonlarinin yüzde 45 azaltilmasi gerektigini söyledi.



BM, Paris Anlasmasi’ndaki hedefe ulasmak için dünyanin emisyonlari yakin zamanda keskin bir sekilde azaltmaya baslamasi ve 2050 yilina kadar atmosfere absorbe edebileceginden fazlasini salmamasi gerektigini savunuyor.

-IHA-
Kaynak: İHA