Ahmet Yesevi Üniversitesinde, 'Ahi Evran Ve Ahilik Çalistayi' Düzenlendi

Ahmet Yesevi Uluslararasi Türk-Kazak Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Sultanbeyli Belediyesi, Istanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odasi Birligi ile Ahi Kültürünü Arastirma ve Egitim Vakfi ortakliginda “Ahi Evran ve Ahilik Çalistayi” çevrim içi olarak düzenlendi.

Ahmet Yesevi Üniversitesinde, 'Ahi Evran Ve Ahilik Çalistayi' Düzenlendi
Alaninda uzman akademisyenlerin katilimiyla gerçeklestirilen çalistayin protokol konusmalari Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar’in baskanliginda; Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Prof. Dr. Muhittin Simsek, Sultanbeyli Belediye Baskani Hüseyin Keskin, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’in katilimiyla gerçeklesti.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Baskani Prof. Dr. Muhittin Simsek, UNESCO’nun Ahi Evran’in dogumunun 850. yili münasebetiyle bu yilin hem dünyada hem de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in tensipleriyle Türkiye’de Ahi Evran Yili olarak kutlandigini söyleyerek, “Mevlana, Sari Saltuk ve Yunus Emre gibi Anadolu’yu mayalayanlarin yaninda Ahi Evran’in düsünce sistematigini anlamak ve anlatmak önemlidir” dedi.

Prof. Dr. Simsek, “Toplam Kalite Yönetimi ve Tarihteki Bir Uygulamasi: Ahilik” çalismasini hazirlarken Ahilik felsefesinin derinliklerine sahit olduguna degindi. 48 maddeden olusan ve hepsi çok kiymetli insani degerleri kapsayan unsurlarin bugün tekrar gündeme getirilmesi gerekliligini vurgulayarak çalistayin hazirlanmasinda emegi geçenlere tesekkürlerini sundu.

Sultanbeyli Belediye Baskani Hüseyin Keskin, “Türklerin, Anadolu’yu yurt edinmelerinde, meslek edinmelerinde ve Islami hayat düzeni olusturmalarinda, edebi, mimari ve iktisadi egitim sistemi meydana getirmelerinde Ahilik bir alt yapi olusturmustur” ifadelerini kullandi. Temelini Fütüvvetçilikten alan Ahilik teskilati topluma yasam ve is ahlaki ilkelerini sunmustur. Tüm insanlik tarafindan kabul gören bu ilkelerin bugün anlasilmasi için bu tarz çalistaylarin katki saglayacagina deginen Keskin, çalistay için emegi geçenlere tesekkür etti.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Ahmet Yesevi’den Yunus Emre’ye giden çizgide bugün Ahi Evran Hazretleriyle ilgili düzenlenen çalistayin kardeslik ve hosgörüye ihtiyaç duydugumuz günlerde önemli katkilar sunacagina degindi. Erdal, “Gönüldas üniversitemiz Ahmet Yesevi ve Sultan Beyli Belediyemiz ile düzenlenen etkinligin faydali olmasini temenni ediyorum” seklinde konustu.

“Ahi Evran ve Ahilik Çalistayi Açilis Konferanslari” oturumunda ilk olarak söz alan Istanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Prof. Dr. M. Fatih Köksal “Fütüvvet ve Ahilik” baslikli konusmasinda Ahilik geleneginin tarihsel gelisimi, olusumu ve dairesinde bulunan diger kültürlerle olan etkilesimi hakkinda detayli bilgi verdi.

Çalistayin açilis konferanslarinin ikinci oturumunda Istanbul 29 Mayis Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ilhan Sahin, “Ahi Teskilatinin Iktisadi Hayat Içerisindeki Yeri” baslikli konusmasinda Ahiligin tarihte uygulanan ekonomik uygulamalari ve bunun günümüze yansimalari hakkinda bir bildiri sundu.

Açilis konferanslarinin ardindan “Ahiligin Kaynaklari ve Ortaya Çikisi” temasiyla düzenlenen birinci oturum, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararasi Türk-Kazak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar’in oturum baskanliginda, Prof. Dr. Saffet Sarikaya’nin “Fütüvvetnamelerin Kaynak Degeri”, Prof. Dr. Mehmet Seker’in “Fütüvvetnamelerin Kaynaklari”, Prof. Dr. Hasim Sahin’in “Anadolu Ahiliginin Temel Kaynaklarindan Ibn Battuta Seyahatnamesi” ve Prof. Dr. Haci Ömer Özden’in “Ahi Evran ve Ahi Teskilatinin Kurulusu” sunumlariyla gerçeklestirildi.

Bu oturumda genel olarak Ahilik için kiymet arz eden ve yazildiklari dönemin önemli eserlerinden olan fütüvvetnamelerin odaginda günümüze ulasabilen ve ulasamayan örneklerin tarihsel sürecinden, fütüvvetnamelerin kaynaklarindan ve günümüzdeki Ahilik çalismalarinin genel profillerinden bahsedildi.
Kaynak: İHA