Yagis Kimine Felaket Kimine Bereket Oldu

SINOP – Sinop’un ilçelerinde yikim ve can kayiplarina yol açan asiri yagis, suyu seven çeltige ise hayat verdi. Maliyetler azalip, ürün bollasti. Çiftçiler yagmurun sagladigi ürün kalitesiyle ‘hodri meydan’ diyerek, Boyabat, Bafra ve Trakya’ya karsi yarisa hazir olduklarini dile getirdi.

Yagis Kimine Felaket Kimine Bereket Oldu
Sinop 11 Agustos günü büyük bir sel felaketiyle sarsildi. Selin yasandigi 24 saatte Sinop’ta metrekareye 240 kilogramdan fazla yagis düstü. Yagmur Ayancik, Türkeli, Gerze ve Erfelek ilçelerinde yikim ve can kayiplarina yol açarken suyu seven çeltige ise hayat verdi. Sinop ili Erfelek (Karasu) Ovasi’na da bol miktarda yagis düstü. Yagislar kimine felaket olurken mazot ve elektrik harcayarak ürünü sulayan çiftçi için bereket oldu. Gökten gelen yagislar maliyetleri azaltti, ürünü bollastirip suyu seven çeltigin kalitesini artirdi. Çiftçiler tam ihtiyaç duyduklari anda yagislarin imdatlarina yetistigini belirtti.

Yagisin verimi artirdigini belirten üreticiler, kalitesiyle Türkiye’nin bir numarasi olacak ürünler meydan geldigini ifade etti.

Tüm Türkiye’ye meydan okuyan çeltik üreticisi Suat Kümeç, “Bu yil yagmur tam pirincin ihtiyaç duydugu günlerde yagdi. Suyunun verilmesi kesilmesi için pirinç yetistiriciliginde gün bile önemlidir. Tam danenin salkim olusumunda selin getirdigi yagmur, asiri olan yagmur bize de buraya da nasip oldu. Bize iyi tarafi oldu. Faydali oldu. Ayancik’a zararlar verdi onlar için üzgünüz ama isin bu tarafinda ise bu yil çok kaliteli ürünler alacagiz insallah. Yagmurun çok güzel faydasini gördük. ‘Bugün su lazim’ dedik o yagmur tertemiz bize nasip oldu. Dereden gelen atik sular karisiyor illaki. Atik sularla yaptigimiz pirinç bundan biraz daha verimsiz oluyor. Kalitesi düsük oluyor. Ama bu yil tüm Türkiye’yle yarisa variz. Hodri meydan diyebiliriz. Bu pirinçle bu kalitede hepsine meydan okuyabiliriz. Sinop merkez, ilçelerine, Bafra’sina, Trakya’sina hepsine karsi kalitede haziriz” dedi.

Yagmurun bereketiyle maliyetlerin azaldigini dile getiren Kümeç, “Su anda Avrupa’dan gelen çesitler var. Onlar ne düsük çesit diyebiliriz. Fiyatlari da zaten düsüktür. Türkiye’nin kendi çesidi var. Ortan tane diyoruz ona. Bir de yerli baldo var. O da en yüksegi. Bu tarlamizda Osmancik var. Çokta güzel verim alacagiz insallah. Boyabat’la degil tüm Türkiye’yle iddialiyiz. Bu yil özellikle Boyabat’i da solluyoruz üretimde verimde. Maliyetle mazotla basiyorsun suyu dereden alip. O olmadi elektrik, faturalari da çok yüksek biliyorsunuz. Bu yil bunlardan avantajimiz oldu. Bu yagan yagmur bizi 15-20 gün idare etti. Sinop Merkez, Mertoglu, Dibekli, Bektasaga köylerinde sahil kesimlerinde yagisin düstügü yerlerdeki pirinçle tüm Türkiye’ye meydan okuyoruz. Bugünden sonra yagan yagmursa artik zararimiza. Bir ay sonra hasada baslayacagiz insallah. Boyabat baslamistir ama bizimki geç oluyor temiz oluyor” diye konustu.

Kaynak: İHA