TUSAS Sanal Gerçeklikle 5 Bin Teknisyenine Üretim Ve Tasarim Egitimi Veriyor

Havacilik ve savunma teknolojilerinde ülkemizin öncü kurulusu Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS), teknisyenleri için is sagligi ve güvenligi egitimlerinde sanal gerçeklik (VR) teknolojisinden faydalanacak. 5 bin teknisyene egitim verecek olan TUSAS’ta ilk faz egitimler basladi.

TUSAS, artirilmis gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) tabanli egitim katalogu olusturma hedefi ile önemli bir projeye imza atti. Endüstriyel üretim alanlarinda yüksek öneme sahip is sagligi ve güvenligi (ISG) konularinda sanal gerçeklik (VR) tabanli içeriklerle gelistirilen projede ilk faz egitimler basladi.

TUSAS, ISG egitimlerinin yani sira üretim ve tasarim operasyonlarina yönelik egitimleri de VR ve AR destekli olarak yürütmeye hazirlaniyor. Diger taraftan havacilik ve uzay teknolojileri alanindaki kritik becerilerin kazandirilmasi için öncelikli olarak belirlenen dört farkli operasyonda gerçekçi bir sanal gerçeklik deneyimi sunan egitimlerin gelistirme süreci ise tamamlanmak üzere. Yil içerisinde faaliyete açilmasi planlanan egitim teknolojileri stüdyosu TUSAS’in yeni sanal beceri egitimi merkezi olma niteligini tasiyacak. Bu kapsamda çalisanlar, hava araci perçin islemleri, manuel boya islemleri, elektriksel baglama ve girdap akimi ile yapilan islemlerin muayenesi olmak üzere dört farkli teknik operasyonu VR tabanli egitim içerikleriyle ögrenecek. Nihai olarak 20 dersten olusacak bir VR tabanli egitim katalogunu mobil bir kit vasitasiyla farkli yerleskelerinde yer alan çalisanlarina sunmayi hedefleyen TUSAS, bu alanda bir ilki de basarmayi amaçliyor. Baslangiçta 5 bin teknisyenin hizmetine sunulacak VR tabanli egitimlerin ikinci asamada mühendislerin egitim süreçlerine entegre edilmesi öngörülüyor. Dijital egitim projesi ile özgün projelerdeki operasyonlari tanima ve deneyimleme firsati bulan TUSAS çalisanlarinin is basi egitim ve adaptasyon performanslarinin artirilmasi hedefleniyor.

TUSAS Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, “Gelecegin hava araçlarini gelistiren sirketimize en yeni teknolojileri adapte etmeye devam ediyoruz. Hava araci üretim süreçlerinde dijital dönüsüm çalismalarimiza hiz kazandirdik. Bu kapsamda yeni hizmete alacagimiz sanal gerçeklik uygulamalari ile olusturulmus sistemde çalisma arkadaslarimiza güvenli ve yüksek kalitede egitim sunacagiz. Havacilik ekosisteminin gelecegine güç katmayi sürdürecegiz“ dedi.

Kaynak: İHA